вгору

Утримання ВЗ із застосуванням натурального коефіцієнта: чи можливо?

Нагадаємо, відповідно до п. 164.5 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100 : (100 - Сп), де К - коефіцієнт, Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування. 

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ

Крім того, норми п. 164.5 ПКУ застосовуються під час нарахування доходу у будь-якій негрошовій формі для визначення бази оподаткування доходу податком на доходи фізичних осіб. 

Військовий збір (далі - ВЗ) встановлено тимчасово п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ до набрання чинності рішенням ВРУ про завершення реформи Збройних Сил України. 

При цьому п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ не БУЛО передбачено застосування для військового збору підвищуючого коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ. 

Однак, Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України” від 15.08.2022 р. № 2520-IX (далі - Закон № 2520), який набув чинності 03.09.2022 р., були внесені зміни до пп. 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX “Перехідні положення” ПКУ.  

Цими змінами передбачено, що нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються в порядку, встановленому розділом IV ПКУ, з урахуванням особливостей, визначених підрозд. 1 цього розділу, за ставкою, визначеною пп. 1.3 цього пункту.  

Тобто, з 03.09.2022 р. ВЗ справляється у відповідності до розділу IV ПКУ за аналогічними правилами з ПДФО, в т. ч. із застосуванням натурального підвищуючого коефіцієнта при виплаті доходів у негрошовій формі.  

Враховуючи норми Закону №2520 податківці в ІПК від 02.11.2023 р. № 3900/ІПК/99-00-24-03-03-06 надали відповідь, що з дати набрання чинності Закону № 2520, у разі нарахування (надання) податковим агентом доходів у будь-якій негрошовій формі, такі доходи включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків і оподатковуються податком на доходи фізичних осіб і військовим збором з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ. Про це повідомила незалежний податковий консультант М. Кавин. 

Щодо застосування підвищуючий коефіцієнта до доходів, виплачених у негрошовій формі, для розрахунку військового збору, то думка податкової була - не застосовується.  

Роз'яснення з цього питання були надані на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 126.08, а також ДПС у Запорізькій області від 13.12.2022 р.  

Наразі на ІДР “ЗІР” зазначене роз’яснення має статус - чинне і містить примітку - Відповідь уточнюється.  

 

Тримаємо руку на пульсі і очікуємо від податківців офіційного (уточненого) роз'яснення з цього питання.