вгору

Увага розпорядників акцизних складів! З 01.07.2020 р. штрафи за необладнання лічильниками діють для всіх

Відповідно до п. 128-1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) необладнання та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі рівнеміра-лічильника на введеному в експлуатацію резервуарі, розташованому на акцизному складі, та/або витратоміра-лічильника на місці відпуску пального наливом з акцизного складу, розташованого на акцизному складі, а також необладнання та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового витратоміра-лічильника спирту етилового на місці отримання та відпуску спирту етилового, розташованого на акцизному складі,

- тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 20000 грн. за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу або за кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, та/або незареєстрований витратомір-лічильник / витратомір-лічильник спирту етилового.

Повторне протягом року вчинення на тому самому акцизному складі будь-якого з вказаних вище порушень тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50000 грн. за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу або за кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, та/або незареєстрований витратомір-лічильник / витратомір-лічильник спирту етилового.

Нагадуємо, що строки застосування відповідальності платників акцизного податку відповідно до ст. 128-1 ПКУ введені п. 18 підрозд. 5 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. Так, у 2019 році були введені в дію штрафні санкції до розпорядника акцизного складу, на акцизному складі якого розташовано резервуари, загальна місткість яких перевищує 1000 куб. метрів, але не перевищує 20000 куб. метрів. Крім розпорядника акцизного складу, який до 01.07.2019 р. не підпадав під визначення платника податку відповідно до п. 212.1 ПКУ.

З 01.04.2020 р. штрафи за вказані вище порушення почали застосовуватися до розпорядника акцизного складу, на акцизному складі якого розташовано резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів (крім розпорядника акцизного складу, який до 01.07.2019 р. не підпадав під визначення платника податку відповідно до п. 212.1 ПКУ).

 А вже з 01.07.2020 р. такі штрафи діють і до розпорядника акцизного складу, який до 01.07.2019 р. не підпадав під визначення платника податку відповідно до п. 212.1 ПКУ(незалежно від загальної місткості резервуарів, розташованих на акцизному складі такого розпорядника), а також до вітчизняних підприємств, на яких здійснюється діяльність з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх суміші з метою вилучення цільових компонентів (сировини), що передбачає повний технологічний цикл їх переробки в готову продукцію (пальне).

Про це інформувало ГУ ДПС у Харківській області.

Важливо! Відповідно до п. 52-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), не застосовуються. Виняток встановлено, зокрема, для штрафів за обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками та за порушення обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального та спирту етилового.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.