вгору

Відображення доходів у негрошовій формі в об’єднаному Розрахунку ПДФО та ЄСВ

До відома! Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок його заповнення та подання затверджені наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773.

Відповідно до п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ), тимчасово, до набрання чинності рішення Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Згідно з п. 164.5 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт.

 Норми п. 164.5 ПКУ застосовуються під час нарахування доходу в будь-якій негрошовій формі для визначення бази оподаткування доходу ПДФО.

При цьому п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ не передбачено застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ.

Графи 3а, 3, 4а, 4, 5а та 5 розд. І додатка 4ДФ до Розрахунку заповнюються відповідно до пп. 2 п. 4 розд. ІV Порядку, а саме:

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний період місяць) дохід, який нарахований фізичній особі відповідно до ознаки доходу, у разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від його виплати;
  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством за звітний період;
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету у звітному періоді;
  • у графі 5а «Сума нарахованого військового збору» відображається сума збору, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством;
  • у графі 5 «Сума перерахованого військового збору» відображається фактична сума перерахованого збору до бюджету.

Отже, у разі виплати доходів у негрошовій формі графи 3а та 3 додатка 4ДФ до Розрахунку заповнюються із застосуванням коефіцієнта.

Виплата доходу у негрошовій формі

Правильність нарахування та утримання ПДФО і військового збору, а також правильність відображення цих показників в таких випадках, встановлюється під час проведення перевірки ДПС.

Про це повідомила ДПС.