вгору

Відповідальність за нереєстрацію платником ПДВ: коли та яка?

Нагадаємо нашим читачам, що будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву (далі – Заява). Ця вимога передбачена п. 183.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

У разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку Заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у ст. 181 ПКУ.

При цьому, якщо останній день строку подання Заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день.

  •  Реєстраційну заяву платника ПДВ за ф. № 1-ПДВ (ідентифікатор форми J/F1310109) зручно подати у програмі M.E.Doc.

Згідно з п. 183.10 ПКУ будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, і у випадках та в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, не подала до контролюючого органу Заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків, якщо, зокрема, платник податків не подає в установлені строки податкову декларацію (пп. 54.3.1 ПКУ).

Порушення

Розмір штрафних санкцій

Законодавча норма

Вчинення платником податків діянь, що зумовили визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи

10% суми визначеного податкового зобов’язання

п. 123.1 ПКУ

Діяння, передбачені п. 123.1 ПКУ, вчинені умисно

25% від суми визначеного податкового зобов’язання

п. 123.2 ПКУ

Діяння, передбачені п. 123.2 ПКУ, вчинені повторно протягом 1095 календарних днів

50% суми визначеного податкового зобов’язання

п. 123.3 ПКУ

Отже, якщо особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, не подала до контролюючого органу Заяву, то вона несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 10% (25% – при вчиненні умисних діянь, а при повторному вчиненні умисних діянь протягом 1095 календарних днів – в розмірі 50%) суми зобов’язання, визначеного контролюючим органом самостійно за результатами проведення документальної перевірки.

Про це повідомило ГУ ДПС у Харківській області.

Про зміни у Положенні про реєстрацію платників ПДВ читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.