вгору

Відповідальність за несвоєчасну реєстрацію зведеної ПН

Пунктами 89 та 90 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) на період дії воєнного стану збільшено строки реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування (далі – ПН/РК), які мають поденний строк складання/реєстрації, встановлений п. 201.10 ПКУ, та зменшено розміри штрафів за їх порушення. 

Нагадуємо, нові строки реєстрації в ПН/РК, складених починаючи з 16.01.2023 р., в ЄРПН становлять: 

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені; 
  • для ПН/ РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця,до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені. 

Разом з цим, ПКУ передбачено складання зведених ПН, зокрема в разі здійснення постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, визначена відповідно до ст. 188 ПКУ, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг (абз. одинадцятий п. 201.4 ПКУ). 

Так, у разі постачання товарів/послуг, крім постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни, база оподаткування яких, визначена відповідно до ст. ст. 188 і 189 ПКУ, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг, постачальник (продавець) складає дві ПН:  

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання; 
  • іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною, 

або  

може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену ПН з урахуванням сум ПДВ, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг (рис. 1). 

 

 

Рис. 1

Це стосується ситуацій, коли ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання). 

Норма передбачена абз. першим п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307. 

Тобто, особливості складання/ реєстрації зведених ПН мають відмінності від ПН, що складаються за кожною операцією з постачання товарів/послуг. У зв’язку з чим норми, визначені п. п. 89 та 90 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, не охоплюють таку категорію як зведені ПН. 

Отже, за несвоєчасну реєстрацію зведеної ПН/ РК в ЄРПН, складеної після 16.01.2023 р., штрафи застосовуються у розмірах, встановлених п. 120-1.1 ПКУ. 

Зокрема, за порушення граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації зведеної ПН (згідно з п. п. 198.5, 199.1, 201.4 ПКУ), на платників ПДВ накладається штраф в розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 грн. 

Про це повідомила ДПСУ.