вгору

Строки реєстрації ПН та РК в ЄРПН на час воєнного стану

Нагадаємо нашим читачам, що на час воєнного стану діють інші строки реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування. Останні зміни були внесені до Податкового кодексу України ( далі – ПКУ) Законом України від 12.01.2023 р. № 2876-IX, який набрав чинності з 08.02.2023 року.

А саме, згідно з п. 89 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється з урахуванням таких граничних строків:

  • для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 18 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Відповідно до п. 69.18 підрозд. 10 розд. XX ПКУ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, з метою захисту прав платників, збереження та захисту даних надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 години до 20 години.

Операційний день для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, на який припадає граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, триває з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин.

Отже, для ПН та РК, складених з 16 по 31 травня 2023 року, реєстрація у ЄРПН здійснюється до 18 червня 2023 року (включно).

Про нові строки реєстрації ПН/РК в ЄРПН та штрафи за їх порушення читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.