вгору

Відповідальність за порушення терміну сплати пені у разі порушення термінів розрахунків за операціями ЗЕД

Особливості встановлення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, встановлено ст. 13 Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII (далі - Закон № 2473). 

Так, порушення строку розрахунків тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3% суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом)) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості (ч. п’ята ст. 13 Закону № 2473). 

Особою, відповідальною за нарахування сум податкових зобов’язань з окремого податку або збору, та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, застосування штрафних (фінансових) санкцій та нарахування пені, у т. ч. за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, є контролюючий орган. Це визначено пп. 54.3.3 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).  

ДПСУ, за результатами перевірки, стягує у встановленому законом порядку з резидентів пеню, передбачену ч. п’ятою ст. 13 Закону № 2473 (ч. восьмою ст. 13 Закону № 2473).  

У разі застосування пені, зокрема, за порушення у сфері ЗЕД складається податкове повідомлення-рішення за формою «С». 

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу (п. 124.1 ПКУ). 

Штрафи застосовуються у таких розмірах: 

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу; 
  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу. 

Отже, у разі порушення терміну сплати пені, нарахованої контролюючим органом за порушення резидентами строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, такі резиденти притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах, встановлених ПКУ. 

Зверніть увагу! Кодексом України про адміністративні правопорушення відповідальності за порушення такого терміну не передбачено. 

Таке роз'яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 112.05.