вгору

Нові пільгові умови оподаткування зарплат інженерів-професіоналів суб’єктів IT: є законопроєкт

У Верховній Раді 06.07.2020 р. зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії інжинірингу та інженерної справи» 3799 (далі – законопроєкт).

Що пропонується?

Проєктом Закону передбачається тимчасово, до 01.01.2025 р., встановити особливий порядок оподаткування за ставкою 9% ПДФО доходів спеціалістам у галузі інженерної та інжинірингової справи, які є найманими працівниками (перебувають у трудових відносинах) з суб’єктами індустрії інжинірингу та інженерної справи відповідно, а також у цей період застосовувати ставку ЄСВ 5% до зарплати таких працівників.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєктом:

  • визначаються ознаки «суб’єкта індустрії інжинірингу та інженерної справи», головні з яких: не менше 70% доходів від усіх видів економічної діяльності такого суб’єкта має бути від здійснення видів економічної діяльності, які відносяться до індустрії інжинірингу та інженерної справи; наявність співробітників – професіоналів у галузі інженерної справи (посади яких відповідають підкласу 2149 професіонали в інших галузях інженерної справи відповідно до класифікатору професій (ДК 003:2010)) у кількості не менше 100 осіб, а також дається перелік видів економічної діяльності, якими має право займатися такий суб’єкт в галузі індустрії інжинірингу та інженерної справи;

Важливо! Протягом попередніх чотирьох послідовних звітних (податкових) кварталів всі критерії мають виконуватися одночасно.

  • встановлюються порядок реєстрації суб’єкта індустрії програмної продукції отримання в фіскальних органах або анулювання такої реєстрації, а також порядок реєстрації суб’єкта індустрії інжинірингу та інженерної справи отримання в фіскальних органах або анулювання такої реєстрації.

Щодо ПДФО

Передбачається, що суб’єкт індустрії інжинірингу та інженерної справи відповідно застосовує ставку оподаткування ПДФО 9% до зарплати та інших доходів, що виплачує найманим працівникам, посади яких відповідають підкласу 2149 згідно з класифікатором професій (ДК 003:2010) професіонали в інших галузях інженерної справи відповідно. Доходи інших найманих працівників оподатковуються на загальних підставах.

Умова: сума ПДФО з місячного доходу інженера за ставкою 9% не може бути меншою за розмір податку, розрахованого за ставкою 18% з двократного розміру мінімальної заробітної плати (далі – МЗП), установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2020 році – 4723 грн. х 2 х 18% =1700,28 грн.).

У разі встановлення контролюючим органом невідповідності діяльності суб’єкта встановленим критеріям, такий платник податків має за весь період невідповідності провести перерахунок ПДФО інженерів з застосуванням загальних правил, визначених розд. IV ПКУ для оподаткування доходів фізичних осіб, та сплатити до відповідного бюджету недоутриману суму податку.

Щодо ЄСВ

Передбачено, що на період до 01.01.2025 р. суб'єкти інжинірингу та інженерної справи сплачуватимуть ЄСВ за найманих працівників – інженерів у розмірі 5% від їх зарплати.

При цьому ЄСВ для таких працівників не може бути меншим за ЄСВ за ставкою 22% з 2 МЗП (у 2020 році це 2078,12 грн.) та не більшим за ЄСВ, що розраховується за ставкою 22% від максимальної бази нарахування ЄСВ – 15 МЗП (у 2020 р. – 15585,9 грн.). Отже, ЄСВ за ставкою 5% буде сплачуватись з заробітних плат від 9 до 66 МЗП ( у 2020 – від 42,5 тис. грн до 312 тис. грн).

Щодо пенсійного страхування

При розрахунку пенсії для таких працівників за відповідні місяці буде враховуватись зарплата, що буде розраховуватись виходячи з фактично сплаченого ЄСВ та ставки ЄСВ 22 %.

Наприклад, ЗП – 50 тис. грн., ЄСВ 5% – 2500 грн., ЗП для розрахунку пенсії = 2500/22 х 100% = 11364 грн.

У разі прийняття, Закон набере чинності з 01.01.2021 р.

Більше новин та корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.