вгору

Відпустка при народженні дитини: що планують змінити?

Спільний представницький орган об’єднань профспілок оприлюднив проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку надання відпустки при народженні дитини» (далі – проект   Постанови). Документ розроблено відповідно до п. 2 розд. II Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22.12.2023 № 3494-IX. 

Що передбачено? 

Згідно з пояснювальною запискою проектом Постанови передбачено внесення змін до Порядку в частині підтвердження права на відпустку при народженні дитини батька дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, та баби або діда, або іншого повнолітнього родича дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком). 

Відповідно до проекту Постанови право на відпустку матимуть:  

1) чоловік, дружина якого народила дитину;  

2) батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, що підтверджується заявою матері дитини та свідоцтвом про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини;  

3) баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати (батько) якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком), на підставі заяви одинокої матері (одинокого батька) дитини. 

Особи, зазначені у пп. 2 п. 3 цього Порядку, під час подання заяви про надання відпустки повинні пред’явити документ, необхідний для держреєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини, довідку про реєстрацію місця проживання та заяву матері дитини про те, що вони з батьком дитини спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.