вгору

Використання РРО/ПРРО під час війни. Зміни в законодавстві

16.03.2022

Під час війни Кабінет Міністрів України ухвалив пакет рішень для підтримки українського бізнесу. Вжито максимальну кількість заходів, щоб підтримати ведення бізнесу до припинення воєнного стану.

Зокрема було прийнято Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану” та  Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану”.
 
Відповідно до вищезазначених Законів, розділ II "Прикінцеві положення" Закону про РРО  було доповнено пунктами 12 та 13: 

  • п. 12. Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону №265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.
  • п. 13. На період дії воєнного стану або обставин непереборної сили: 
  • Проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, може здійснюватися в понад встановлені абзацами третім та четвертим статті 5 Закону терміни. Зупинити дію абзацу сьомого статті 5 Закону №265. Тобто зупинено  заборону використання програмного реєстратора розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

 
Отже, робимо висновки: законодавством не скасовано вимогу обов’язкового застосування  РРО/ПРРО, але тимчасово, в період воєнного стану, призупинено застосування штрафних санкцій до суб'єктів господарювання, які не використовують РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій.    
 
 Слід зауважити, що в період воєнного стану штрафні санкції не скасовуються за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів. 
 
Також на період воєнного стану надано можливість проводити розрахункові операції у ПРРО в офлайн-режимі  в понад встановлені Законом обмеження офлайн-часу. Таким чином розрахункові операції, що будуть здійснюватися у ПРРО в режимі офлайн, можуть здійснюватися без встановлених часових обмежень. Тобто, суб'єкти господарювання можуть працювати в режимі офлайн стільки часу, скільки буде необхідно до відновлення зв’язку із фіскальним сервером контролюючого органу. 
 
Безлімітний офлайн-режим реалізований у мобільній версії ПРРО Cashalot та “СОТА Каса”. Відключено контроль офлайн операцій. При перевищенні лімітів робота каси не блокуватиметься, вмикати контроль офлайн операцій не потрібно. 
 

У ПРРО Cashalot (десктоп) найближчим часом буде доопрацьовано функціонал згідно затверджених змін у законодавстві. Після оновлення ПРРО контроль по офлайн часу буде відключений і розрахункові операції в режимі офлайн можна буде здійснювати без часових обмежень, які були встановлені згідно Закону №265  для режиму офлайн у ПРРО.
 
У разі відновлення інтернет-зв'язку та роботи фіскального серверу контролюючого органу у ПРРО Cashalot автоматично буде здійснено передачу офлайн-пакетів до ФСКО та, у разі успішної передачі, здійснено перехід до онлайн-режиму. 
 
Чи є переваги використання ПРРО для ФОПів та юросіб, що вже використовують ПРРО Cashalot або” СОТА Каса”, крім функції фіскалізації?
 
Для тих, хто зараз продовжує вести підприємницьку діяльність, актуальним є контроль усіх розрахункових операцій за товаром, що реалізується, кількістю чеків, аналітикою по чеках, змінами касирів. Тож, використовуючи ПРРО від Linkos Group, підприємець може аналізувати всю касову роботу за необхідний проміжок часу, обравши потрібні точки продажу та групи товарів, що реалізуються. 
 
По використанню ПРРО “СОТА Каса” слід зазначити такі переваги. Власник кабінету отримує доступ до СОТА Каса автоматично. Зайти у ПРРО “СОТА Каса” можна в будь-який момент у режимі 24/7. Рішення можна використовувати з будь-яким зручним обладнанням —  відкривати кабінет на смартфоні, планшеті або ПК.
 
Нагадуємо, що технічна підтримка програмних РРО Cashalot та “СОТА Каса” продовжує працювати у штатному режимі. 
 
Ми, ІТ-компанія Linkos Group, розробник ПРРО Cashalot та “СОТА Каса”, дякуємо всім нашим клієнтам за те, що ви обрали нас та продовжуєте працювати у цей складний час і стаєте потужним тилом, підтримуючи як своїх клієнтів, так і нашу країну. Завдяки вам, нашим клієнтам та партнерам, нам вдалося зібрати та відправити на рахунок Збройних Сил України 27 млн грн. Тільки разом, працюючи злагоджено пліч-о-пліч, ми можемо допомогти нашій армії та українському народові. Все буде Україна!