вгору

Виплата відпускних під час воєнного стану: що змінилося

Нагадаємо нашим читачам, що 19.07.2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX, яким внесено зміни до ст. 115 Кодексу законів про працю України та до ст. 21 Закону України «Про відпустки». Змінами визначено, що заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором.

Раніше у зазначених актах було визначено, що заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Таким чином, заробітна плата за весь час відпустки у загальному випадку повинна бути виплачена не пізніше моменту початку відпустки. Моментом початку відпустки доцільно вважати нуль годин нуль хвилин першого календарного дня відпустки, зазначеного в рішенні про її надання.

При цьому трудовим або колективним договором можуть бути встановлені інші умови здійснення такої виплати. Закон прямо не визначає заборони можливості визначення в колективних чи трудових договорах термінів виплати, що припадають на період після початку відпустки. Водночас відповідно до ст. 9 КЗпП умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно із законодавством України про працю, є недійсними.

Про це зазначило Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці.

Отже, тепер роботодавцю можна не дотримуватись терміну щодо виплати відпускних за 3 дні до початку відпустки. Головна умова – відпускні потрібно виплатити до початку відпустки.