вгору

Виправлення помилок у Додатку ЄСВ 1 для призначення пенсії

До відома! Відповідно до абз. п’ятого ч. восьмої ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ періодом, за який платники єдиного внеску, зокрема, фізичні особи – підприємці подають звітність до ДПС (звітним періодом), є календарний рік. 

ФОП – загальники та незалежники, члени фермерського господарства подають Податкову декларацію про майновий стан і доходи, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859, у редакції наказу Мінфіну від 17.05.2022 р. № 143 (далі – Декларація). У її складі у складі формується додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». 

Якщо ФОП-загальникам необхідно виправити помилки в раніше поданому Додатку ЄСВ 1 з типом «Звітна» як «Довідкова» до Декларації, що подавався у разі призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат, їм необхідно подати Додаток ЄСВ 1 з типом «Звітна нова» як «Довідкова» до Декларації до 31 грудня включно звітного податкового року, оскільки така звітність є довідковою та подається протягом звітного року (рис. 1). 

Рис. 1 

При цьому, якщо помилку не виправлено до 31 грудня, то правильні значення показників декларуються у річній Декларації з типом «Звітна». 

У разі призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат платником обовязково зазначається тип Декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». 

Тип Додатка ЄСВ 1 (Декларації) «Уточнююча» для призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується. 

Згідно з п. п. 2 та 5 п. 6 розд. ІV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої Наказом № 859, тип Декларації «Уточнююча» під час подання розрахунку з типом форми «призначення пенсії» або «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» не застосовується. 

Отже, платники ЄСВ, які подали впродовж звітного року розрахунок з типом форми «призначення пенсії» або «матеріального забезпечення, страхових виплат», зобов’язані в терміни, визначені Податковим кодексом України, подати до ДПС у складі Декларації Додаток ЄСВ 1 з типом «Звітна». 

Про це повідомило ГУ ДПС у Запорізькій області.