вгору

Виправлення помилок в листку непрацездатності протягом війни: особливості

МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС затвердили спільний наказ від 15.09.2022 р. № 1667/250/384од, яким внесли зміни до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності. Мета цих змін: реалізація прав пацієнтів, які тимчасово втратили свою непрацездатність та внаслідок проведення бойових дій не можуть звернутися до того ж закладу охорони здоров’я для виправлення помилки в виданому листку непрацездатності.

Що передбачено?

До Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406 (далі – Інструкція) внесено нові пункти 13–15.

На період дії воєнного стану та протягом 3-х місяців з дня його припинення або скасування у випадках особистого звернення пацієнта, якому видано бланк ЛН, стосовно виправлення помилок в раніше виданому бланку ЛН, рішення про виправлення приймає лікарсько-консультативна комісія (далі – ЛКК) закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу охорони здоров’я за місцем проживання пацієнта (або за місцем отримання мед- та/або реабілітаційної допомоги) при дотриманні таких умов:

  • за неможливості звернення пацієнта до закладу охорони здоров’я, лікарем якого було видано бланк ЛН, у зв’язку з розташуванням такого закладу в районі проведення воєнних (бойових) дій, або перебуванням в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), чи припиненням діяльності внаслідок обставин непереборної сили;
  • помилки виправляються головою ЛКК закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівником закладу охорони здоров’я з урахуванням п. п. 3.3 та 4.5 цієї Інструкції;
  • виправлення помилки можливе лише в таких графах ЛН:

- «прізвище, ім’я, по батькові непрацездатного» – при умові внесення змін не більше ніж на 35 відсотків літер кожного слова;

- «місце роботи: назва підприємства, установи, організації»;

- «причина непрацездатності» – за наявності первинної облікової медичної документації.

На випадки виправлення помилок відповідно до п. 13 цієї Інструкції не поширюються вимоги щодо оформлення дублікатів ЛН, передбачені п. 12 цієї Інструкції.

https://lh4.googleusercontent.com/owFr6owBGA28sJChh6qDEY7J9HWqS2CvjKeDMagRr_0MfdgjEqswmRQEcdgdIJQogncDOt4zy7HOs2kSTdpCZcTCHczZIXMarO6lFIM5cFwHO2Woo5xD66ekccQC10j_iDYsLER79eJLd2KrQ9xUeOsE2YnxsHlcfo_1ESImwQyAsPNyYRoJ87XDY7iqgQ Нові норми Інструкції поширюються на ЛН, що були видані згідно з п. 8-1 наказу МОЗ України «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 р. № 1066.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Наразі наказ не є опублікованим.