вгору

Внесено зміни до порядку ведення касових операцій

14.11.2019

Звертаємо увагу наших читачів, що 11.11.2019 року була опублікована постанова НБУ від 07.11.2019 № 131 «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (далі – Постанова).

Постановою затверджені зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі – Положення № 148).

Зокрема, пункт 6 розд. ІІ Положення № 148 доповнено вимогою про те, що суб’єкти господарювання у разі зняття готівкових коштів із поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків із фізичними особами зобов’язані надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

Зазначена вимога також передбачена постановою НБУ від 18.04.2019 року № 62 «Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні», коментар до якої читайте у нашому матеріалі у Блозі бухгалтера.

Також змінами доповнено п. 12 розд. ІІ Положення №148, відповідно до яких підприємство зобов’язане визначити та затвердити внутрішнім документом місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) у електронній формі, формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками органу ДПС, а також відповідальну за зберігання цих чеків особу.

Нагадаємо, що оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом визначеного законодавством строку і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО – у разі її використання). Це передбачено п. 11. розд. ІІ Положення № 148.

Крім того, було доповнено п. 23 розд. ІІІ Положення № 148 вимогами про те, що:

  • працівник підприємства для підписання електронного касового документа зобов’язаний використовувати кваліфікований електронний підпис (КЕП);
  • ФОП для підписання електронного касового документа має право використовувати КЕП/ удосконалений електронний підпис;
  • фізична особа для підписання електронного касового документа має право використовувати КЕП/удосконалений електронний підпис/простий електронний підпис;
  • суб’єкт господарювання має право використовувати кваліфіковану електронну печатку банку/удосконалену електронну печатку як додатковий реквізит електронного касового документа.

Постанова набрала чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування (з 12.11.2019 р.), крім пп. 3 п. 2 Змін до Положення (зміни щодо затвердження підприємством внутрішнього документа про зберігання електронних Z-звітів), який набирає чинності через один місяць із дня її офіційного опублікування.