вгору

НБУ посилює нагляд за веденням касових операцій

10.05.2019

З 03.06.2019 року набирає чинності Постанова НБУ «Про затвердження змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні» від 18.04.2019р. № 62 (далі - Постанова № 62), яка офіційно опублікована 26.04.2019 р.

Посилення нагляду за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій пов’язане з виявленням НБУ за результатами нагляду у сфері фінансового моніторингу численних фактів проведення фінансовими установами ризикових (схемних) операцій з використанням готівкових коштів.

Крім того, банк має вживати заходи для вивчення клієнтів-суб’єктів господарювання, які отримують у банку готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків, щоб спростувати або підтвердити підозри щодо здійснення клієнтом фінансових операцій з ознаками фіктивності.

Так, банк має отримувати від клієнта підтвердні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки.

Такими документами можуть бути:

  • закупівельний акт;
  • закупівельна відомість;
  • податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізосіб, і сум утриманого з них податку, кредитний договір;
  • договір поставки;
  • договір транспортування;
  • договір зберігання, інші звітні документи.

До того ж НБУ унормував застосування електронного підпису та електронної печатки у банківській системі України під час здійснення касових операцій відповідно до вимог законодавства, зокрема, Закону України «Про електронні довірчі послуги».

А також, удосконалив окремі норми організації касової роботи банків України щодо роботи банків з сумнівними щодо справжності та платіжності банкнотами.

У Блозі бухгалтера можна ознайомитись з матеріалом про оновлення вимоги ведення касових операцій, а також про актуальну облікову ставку - від НБУ.