вгору

Ввезення та постачання товарів для боротьби з коронавірусом: що в декларації з ПДВ?

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, встановлено постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224 (далі – Перелік № 224).

В податковій декларації з ПДВ операції з ввезення та постачання на митній території України зазначених товарів, відображаються так:

  • обсяги операцій з постачання на митній території України товарів, звільнених від оподаткування, вказуються у ряд. 5 та 5.1 розд. I «Податкові зобов’язання» податкової декларації з ПДВ.
  • при заповненні ряд. 5 та 5.1 розд. I «Податкові зобов’язання» декларації з ПДВ, подається додаток 6 (Д6) «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю».

 Згідно із Довідником пільг № 98/2, складеним станом на 02.04.2020 р., для операцій з постачання товарів, включених до Переліку № 224, застосовується код пільги 14060544.

Нагадуємо, що операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (в т.ч. лікарських засобів, медвиробів та/або медобладнання), необхідних для боротьби з коронавірусною хворобою, визначених у Переліку № 224, звільнені від оподаткування ПДВ відповідно до Закону України від 30.03.2020 р. № 540-IX.

Про це повідомила ГУ ДПС у Харківській області.

Більше про оподаткування ПДВ в умовах карантину читайте у Блозі бухгалтера, розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.