вгору

Оподаткування ПДВ в умовах карантину

Вашій увазі - наступна частина роз’яснень на основі Інформаційного листа №8 податкової. Попередні матеріали стосувались обліку палива та спирту етилового в умовах карантину, а також карантинних преференцій для платників податку на прибуток, що займаються благодійністю.

У даній статті зупинимось на нововведеннях для бізнесу, що стосуються ПДВ.

  1. Які зміни передбачені Законом № 540 в частині ПДВ?

В новій редакції п. 71 підрозд.2 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено, зокрема, що від оподаткування ПДВ звільняються: 

  • операції з ввезення на митну територію України товарів (в т. ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном;

  • операції з постачання на митній території України товарів (в т. ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном. 

Пільговий режим оподаткування ПДВ застосовується на всіх етапах постачання товарів, включених до відповідного Переліку, встановленого Кабміном, незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного виробництва чи ввезених на митну територію України), а також незалежно від кола суб’єктів, що здійснюють такі операції, їх статусу, як платників ПДВ, чи форми власності (п. 71 підрозділу 2 р.ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

  1. Чим визначено перелік товарів, які звільнені від оподаткування ПДВ відповідно до п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ “Перехідні положення”  ПКУ?

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування ПДВ, встановлено постановою КМУ від 20 березня 2020 року № 224 (далі - Постанова №224).

  1. Протягом якого періоду діє пільга з оподаткування ПДВ, встановленого п.71 підрозд. 2 р.ХХ ПКУ?

Норми, визначені п.71 підрозділу 2 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, застосовуються до операцій, здійснених в період, починаючи з 17.03.2020р. до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабміном на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

  1. Чи поширюється звільнення від оподаткування ПДВ на оподаткування з постачання товарів, ввезення на митну територію України до запровадження пільги, відповідно до п.71 підрозд. 2 р.ХХ ПКУ

Операції з постачання на митній території України після 17.03.2020 р., раніше ввезених товарів (в т. ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ, звільняються від оподаткування незалежно від того, коли відбулося їх ввезення на митну територію України – до 17.03.2020р. чи після такої дати

  1. Чи може бути поширена пільга з оподаткування ПДВ на операції з постачання товарів вітчизняного виробництва, які не імпортуються в Україну?

Пільга застосовується до постачання як товарів вітчизняного виробництва, так тих,що ввезені на митну територію України. Головний критерій застосування пільги з оподаткування – зазначення відповідного товару, який постачається, згідно з Переліком, затвердженим постановою №224. 

  1. Чи потрібно донараховувати податкові зобов’язання, встановлені п. 198.5 ПКУ при постачанні товарів, звільнених від оподаткування ПДВ? 

У разі здійснення звільнених від оподаткування ПДВ операцій відповідно до п.71 підрозд.2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, положення п. 198.5 та ст. 199 ПКУ не застосовуються, та податкові зобов’язання відповідно до вказаних пунктів не нараховуються. Це означає, що платник податку, який здійснює постачання товарів, що підпадають під дію звільнення, не втрачає «вхідний» ПДВ лише через запровадження тимчасової норми. Отже, такий платник зберігає право на визнання податкового кредиту на суми ПДВ, сплачені при імпорті товарів з Переліку, затвердженого постановою № 224, при їх придбанні, або у складі товарів (робіт, послуг), які використані у виробництві зазначених товарів (для виробника).

  1. Які тимчасові особливості застосування критерію при визначенні обсягу операцій по досягненню якого особа зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ, передбачені Законом №540?

Такі особливості тимчасово запроваджуються для громадських об’єднань та благодійних організацій, які нараз не зареєстровані як платники ПДВ. 

Тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, що запроваджений Кабміном на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19, операції, передбачені п. 71 підрозд. 2 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та/ або пп. 197.1.15 ПКУ, що здійсненні зазначеними суб’єктами, не включаються ними при обрахунку загальної суми, визначеної ст. 181 ПКУ, по досягненню якої особа зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ. Це правило застосовується до операцій, здійснених, починаючи з 17.03.2020 р. 

Довідково: Операції, які визначені у пп. 197.1.15 ПКУ, це - надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації. При цьому мають дотримуватися вимоги цього підпункту щодо безоплатного постачання.

Більше інформації читайте у Блозі бухгалтера, розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.