вгору

Ввезення товарів для виробництва та ремонту дронів звільнено від ПДВ

22.06.2023 набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем» від 29.05.2023 р. № 3123-IX (далі – Закон № 3123). Про законопроекти № 9275 та № 9276 ми повідомляли тут. 

Законом № 3123 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено п. 95. Новою нормою передбачено тимчасове, до припинення або скасування воєнного стану в Україні, звільнення від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України (у т. ч. шляхом переміщення (пересилання) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) у митному режимі імпорту (у т. ч. раніше поміщених в інші митні режими) складових (матеріалів, вузлів, агрегатів, устаткування та комплектувальних виробів) безпілотних систем (далі – товари), визначених п. 9-27 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, що ввозяться СГ для використання у власній виробничій діяльності з виробництва та/або ремонту безпілотних систем, які класифікуються у товарних позиціях 8806, 8906 згідно з УКТ ЗЕД. 

Зверніть увагу! У разі нецільового використання зазначених товарів платник податку зобов’язаний сплатити суму ПДВ, що мала бути сплачена при ввезенні на митну територію України таких товарів, а також сплатити пеню відповідно до закону. 

На запит контролюючого органу, визначеного пп. 41.1.1 ПКУ, митний орган за місцем розташування підприємства, яким для виробництва та/або ремонту безпілотних систем ввезено товари, операції із ввезення на митну територію України яких звільнено від оподаткування ПДВ відповідно до цього пункту, надає протягом 10 робочих днів інформацію про обсяги ввезення таких товарів та копії отриманих звітів про результати їх використання. 

Звільнення від оподаткування, встановлене цим пунктом, не застосовується до операцій із ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаної державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з тимчасово окупованої території України, визначеної такою згідно із законом. 

Закон № 3123 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 21.06.2023 № 123. 

Про це інформує ГУ ДПС у Дніпропетровській області.