вгору

З 18 жовтня 2023 р. реєстрація електронних кабінетів в ЄСІТС для участі в судових процесах стає обов’язковою

18.10.2023 р. введений в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 р. № 3200-IX (далі – Закон № 3200). Про його прийняття ми повідомляли тут. 

Він передбачає обов’язкову наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі – ЄСІТС) з 18.10.2023 р. для: 

  • адвокатів; 
  • нотаріусів; 
  • державних та приватних виконавців; 
  • арбітражних керуючих; 
  • судових експертів; 
  • органів державної влади та інших державних органів; 
  • органів місцевого самоврядування; 
  • інших юридичних осіб. 

Закон передбачає, що у разі звернення до суду особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа. Інші особи (зокрема, фізособи, у т. ч. фізособи-підприємці – ред.) реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. 

До відома! Офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності Законом № 3200, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього Закону. 

Через 7 місяців з дня опублікування Закону № 3200 (тобто, з 20.02.2024 р.) такий обов’язок буде впроваджено в цивільному та адміністративному судочинстві й для юросіб приватної форми власності  

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна тут.  

Із порядком реєстрації Електронного кабінету можна ознайомитись у розділі 4 «Реєстрація та авторизація користувачів» Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС за посиланням: https://is.gd/y5sLfZ. 

Про це зазначено на сайті Судової влади України. 

Вища рада правосуддя рішенням від 12.10.2023 р. № 977/0/15-23 «Про затвердження Змін до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» привела у відповідність норми вказаного Положення до вимог Закону. 

Змінами забезпечено право учасників справи ознайомитися з матеріалами справи в електронному вигляді через систему Електронний суд. 

Також визначено, що за відсутності в Електронному кабінеті матеріалів справи в електронному вигляді суд за заявою учасника повинен відсканувати матеріали справи та долучити їх до системи Електронний суд, після чого учасник справи матиме можливість з ними ознайомитися. 

Якщо раніше матеріали справи формувались та зберігались виключно у паперовій формі, то тепер запроваджується можливість ведення справи судом у паперовій, електронній чи змішаній формі. Тобто, суд вправі роздруковувати електронні документи лише за потреби або повністю вести справу у електронній формі.