вгору

З якої дати діє Закон № 2136 про трудові відносини в умовах воєнного стану: коментар Мінекономіки

Нагадаємо нашим читачам, що 24.03.2022 року набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі – Закон № 2136).

Докладніше про цей Закон читайте у нашому матеріалі.

Мінекономіки надало роз’яснення щодо норм Закону № 2136.

Так, норми Закону № 2136, які регулюють деякі аспекти трудових відносин інакше, ніж Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП) та інше законодавство про працю – мають пріоритетне застосування на період дії воєнного стану для працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Норми законодавства про працю, які суперечать положенням цього Закону, на період дії воєнного стану не застосовуються.

Водночас, інші норми законодавства про працю, які не суперечать положенням Закону, також можуть або повинні застосовуватися у відносинах між працівником та роботодавцем.

Закон діє виключно на період воєнного стану.

Незважаючи на те, що воєнний стан введено в Україні Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, положення даного Закону застосовуються виключно з дня, наступного за днем його опублікування.

Тобто, незважаючи на те, що воєнний стан в Україні введено з 24.02.2022 р, норми Закону № 2136 діють з 24.03.2022 року.

Після припинення воєнного стану залишається чинною тільки норма ч. третьої ст. 13 цього Закону, якою встановлено, що відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.