вгору

З нового року платіжне доручення на сплату податків та зборів будуть заповнювати по-новому

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666» (далі – проєкт наказу) щодо забезпечення заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа для сплати податків, зборів, платежів та ЄСВ через єдиний рахунок.

Як зазначено у повідомленні про оприлюднення, проєкт наказу розроблено відповідно до вимог законів України від 04.10.2019 р. № 190-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», від 13.04.2020 р. № 559-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», пп. 5 п. 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 р. № 375.

Розробка проєкту наказу зумовлена запровадженням, починаючи з 01.01.2021 р., нової системи сплати податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або ЄСВ на небюджетні рахунки з використанням єдиного рахунку паралельно з діючою системою оперативного обліку та сплати платежів.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платникам, що виявлять бажання сплачувати податки, збори, платежі та єдиний внесок через єдиний рахунок постане потреба зазначення у розрахунковому документі інформації, а саме реквізитів одержувачів коштів, сум коштів для відповідних одержувачів коштів, дати та номера податкового повідомлення-рішення; призначення відповідного платежу та його одержувача або взагалі без зазначення одержувача коштів.

З метою забезпечення заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа для функціонування системи сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску через єдиний рахунок Порядок доповнено новим розділом.

Зміни, які викладені в новому розділі, дозволять платнику оформити сплату:

  • за одним видом платежу одним документом на переказ коштів із зазначенням конкретного одержувача коштів;
  • за декількома видами платежів одним документом на переказ коштів із зазначенням за кожним видом платежу конкретного одержувача коштів;
  • однією сумою без зазначення одержувача коштів.

Разом з тим платник, який вкаже одночасно декілька одержувачів коштів, буде мати можливість спрямувати належну суму коштів кожному такому одержувачу із загальної суми, зазначеної у документі на переказ коштів.

Також платнику буде надана можливість керувати своїми платежами в частині спрямування коштів в рахунок сплати грошових зобов’язань, визначених:

  • на підставі податкових повідомлень-рішень шляхом заповнення в реквізиті «Призначення платежу» розрахункових документів інформації про дату та номер відповідного податкового повідомлення-рішення;
  • на підставі податкових декларацій (розрахунків) шляхом заповнення в реквізиті «Призначення платежу» розрахункових документів інформації про призначення відповідного платежу та його одержувача.

До відома! Планується, що цей наказ набере чинності з 01.01.2021 р., але не раніше дня його офіційного опублікування.

Про те, що єдиний рахунок почне діяти з 01.01.2021 р. та про затвердження Порядку функціонування єдиного рахунку для сплати податків, зборів, ЄСВ ми повідомляли у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.