вгору

Закінчення строку давності припадає на карантин: чи можна подати заяву про повернення помилково сплачених коштів?

Податківці повідомили, чи має право платник податків подати заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені після закінчення строку давності, який припадає на період дії карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19)?

За загальним правилом, заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов’язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), можуть бути подані не пізніше 1095 дня, що настає за днем виникнення такої переплати або отримання права на таке відшкодування. Це визначено п. 102.5 ПКУ.

Зважте на те, що такі кошти підлягають поверненню, крім випадків наявності у такого платника податків податкового боргу (п. 43.1 ПКУ). За наявності у платника податків податкового боргу повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків.

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.

Платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені (далі – Заява) у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів (п. 43.4 ПКУ):

  • на поточний рахунок платника податків в установі банку;
  • на єдиний рахунок (у разі його використання);
  • на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;
  • повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Водночас, на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ. Це передбачено абз. одинадцятим п. 52-2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Отже, платник податків має право подати Заяву після закінчення строку давності, який припадає на період починаючи з 18 березня 2020 року і по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, оскільки строки давності збільшуються на весь період дії карантину.

Таку відповідь розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 129.04.

Звертаємо увагу наших користувачів, що Заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені зручно подати у M.E.Doc (ідентифікатор форми J/F13102001).