вгору

Закон № 3603: особливості декларування з акцизного податку

Продовжуючи розглядати тему декларування акцизу, розглянемо особливості заповнення декларації акцизного податку (далі – Декларація) з урахуванням змін, внесених Законом України від 23.02.2024 р. № 3603-IX (далі Закон № 3603). 

Порядок заповнення та подання декларації з акцизного податку затверджений наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14 (далі – Порядок). 

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення (абз. другий п. 46.6 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).  

Оскільки норми п. 214.6 ПКУ набрали чинності з 16.03.2024 р., податківці пропонують платникам акцизу до внесення відповідних змін до форми Декларації та набрання ними чинності здійснювати декларування податкових зобов’язань з акцизного податку (далі – ПЗ) з урахуванням внесених до ПКУ змін Законом № 3603 наступним чином.  

Платники акцизу заповнюють лише відповідний розділ і додатки до Декларації, які відповідають виду господарської діяльності платника, виду підакцизних товарів (продукції) (п. 3 розд. III Порядку).  

В Декларації зазначаються ПЗ, обраховані відповідно до встановлених ПКУ норм втрат та відходів:  

  • із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше – по коду операції А6 розділу А та, відповідно, здійснюється розрахунок у додатках 1 та 3 до Декларації (рис. 1);  

 

Рис. 1 

  • з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну (в т. ч. тютюнової сировини, тютюнових відходів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах) – по коду операції Б5 розділу Б та, відповідно, здійснюється розрахунок у додатках 1 та 2 до Декларації (рис. 2);  

 

Рис. 2 

  • з реалізації пального – по коду операції В5 розділу В та, відповідно, здійснюється розрахунок у додатку 1 до Декларації (рис. 3).  

 

Рис. 3 

З урахуванням особливостей обрахунку норм втрат та відходів тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в е-сигаретах – у розділі Б Декларації (у рядку по коду операції Б5) мають, зокрема, зазначатися:  

  • ПЗ, визначені з обсягів понаднормативних втрат та відходів ферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів (визначаються виходячи з перевищення 5% загального обсягу такої тютюнової сировини, використаної для виробництва тютюнових виробів протягом такого календарного (звітного) місяця) або неферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування, виробництва ферментованої тютюнової сировини (визначається виходячи з перевищення 10% загального обсягу (ваги) неферментованої тютюнової сировини, використаної для виробництва ферментованої тютюнової сировини протягом календарного (звітного) місяця);  
  • ПЗ, визначені з обсягів понаднормативних втрат рідин, що використовуються в е-сигаретах, під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, у т. ч. е-сигарет (перевищення 5% загального об’єму таких рідин, використаних у виробництві, у т. ч. е-сигарет, протягом такого календарного (звітного) місяця).  

Щодо визначення ПЗ з понаднормативних сукупних витрат ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів за відповідний календарний (звітний) місяць 

Розрахунок суми акцизного податку з тютюнових виробів (відповідно до обсягів понаднормативних витрат ферментованої тютюнової сировини при виробництві тютюнових виробів) має бути здійснено:  

  • у Додатку 1 до Декларації по коду операції Б5, де зазначаються окремими рядками кількість/обсяг тютюнових виробів (облік яких ведеться у кілограмах), яка б могла бути виготовлена з обсягу наднормативних витрат ферментованої тютюнової сировини під час її використання у виробництві відповідних тютюнових виробів (про що вказати в колонці 3 «понаднормативні витрати тютюнової сировини») протягом календарного (звітного) місяця, обрахована виходячи з норми, яка становить 1000 г витрат ферментованої тютюнової сировини на 1000 г таких тютюнових виробів (без урахування втрат) (гр. 9 );  
  • у Додатку 2 до Декларації по коду операції Б5, де зазначається окремими рядками кількість тютюнових виробів (облік яких ведеться у штуках), яка б могла бути виготовлена з обсягу понаднормативних витрат ферментованої тютюнової сировини під час її використання у виробництві тютюнових виробів (про що вказати в колонці 3 «понаднормативні витрати тютюнової сировини») протягом календарного (звітного) місяця, обрахована виходячи з норми яка становить 600 г витрат ферментованої тютюнової сировини на 1000 шт. таких тютюнових виробів (без урахування втрат) (гр. 10).  

Також у Додатку 2 до Декларації зазначаються:  

  • розмір мінімального податкового зобов’язання, встановленого Кодексом (гр. 17, 18 Д2);  
  • сума мінімального податкового зобов’язання з обсягів товару (гр. 19, 20 Д2);  
  • сума акцизного податку з обсягів товару (яка з них має більше значення) (гр. 21 Д2).  

Розяснення надане ДПСУ листом від 01.04.2024 р. № 9246/7/99-00-21-03-03-07. 

Про це інформує Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.