вгору

Закон про нотаріат зазнав змін

Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України "Про нотаріат" щодо усунення законодавчих колізій та прогалин» у другому читанні (законопроєкт від 02.09.2019 р. № 1220).

Законом внесено зміни до Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 р. № 3425-XII (далі – Закон № 3425) з метою приведення його у відповідність з Цивільним кодексом України та реаліями практики вчинення нотаріальних дій.

Законом уточнено термінологію Закону№ 3425, замінено застарілі назви та терміни, деталізовано процедуру посвідчення юридичних фактів, уточнено перелік осіб, яким надані повноваження вчиняти нотаріальні дії тощо.

Зокрема, у тексті законопроєкту до другого читання було наступне визначення поняття «нотаріус»:

нотаріусом може бути громадянин України, якому присуджено ступінь вищої освіти не нижче магістра, володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», має стаж роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори – не менш як три роки, склав кваліфікаційний іспит і отримав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку (крім реабілітованої особи), особа, дієздатність якої обмежена, або особа, визнана недієздатною.

Зверніть увагу, що Закон прийнято з необхідними техніко-юридичними правками. Остаточний текст документа не оприлюднений.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Більше новин та корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.