вгору

Закон про землю прийнято

ВРУ на позачерговому засіданні 30.03.2020 року прийняла Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” (законопроєкт № 2178-10).

Що прийнято?

  1. Право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть мати:

а) громадяни України;

б) юридичні особи України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади;

в) територіальні громади;

г) держава.

Крім того, право власності на земельні ділянки можуть набувати банки лише у порядку стягнення їх як на предмет застави.

Іноземцям, особам без громадянства та юрособам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юрособах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення. 

! Питання щодо продажу іноземцям землі вирішується на референдумі.

Набуття права власності на земельні ділянки юрособами, які створені та зареєстровані за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є особи, які не є громадянами України, може здійснюватися з дня та за умови схвалення цього на референдумі.

  1. Забороняється набуття права власності на земельні ділянки:

а) юрособами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є особи, які не є громадянами України, - на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які розташовані ближче 50 км від державного кордону України (крім державного кордону України, який проходить по морю);

б) юрособами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни РФ;

в) особами, які належать або належали до терористичних організацій;

г) юрособами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є іноземні держави;

д) юрособами, у яких неможливо встановити бенефіціарного власника (контролера) та бенефіціарні власники яких зареєстровані в офшорних зонах, тощо

3. Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина не може перевищувати 10000 га. 

Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юрособи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності усіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше 10 000 га. 

При цьому, якщо громадянину належить право власності на частку у статутному (складеному) капіталі, у пайовому фонді юрособи або на лише окремі акції, паї, вважається, що такому громадянину, крім земельних ділянок, що належать йому на праві власності, також належить право власності на земельні ділянки сільгосппризначення загальною площею, що дорівнює площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юрособи, учасником (членом, акціонером) якої він є, помноженої на розмір частки такого громадянина, вираженої у відсотках, у статутному (складеному) капіталі, пайовому фонді цієї юридичної особи.

Важливо! Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення за цивільно-правовими угодами, провадяться в безготівковій формі. 

Забороняється продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

Встановлено, що до 01.01.2024 року:

а) громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільгосппризначення загальною площею до 100 га. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності цим Законом;

б) забороняється купівля-продаж або іншим способом відчуження на користь юросіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім переходу до банків права власності на земельні ділянки як предмет застави, передачі земельних ділянок у спадщину, обміну (міни) відповідно до ч. 2 ст. 371 Земельного кодексу земельної ділянки на іншу земельну ділянку з однаковою нормативною грошовою оцінкою або різниця між нормативними грошовими оцінками яких становить не більше 10% та відчуження земельних ділянок для суспільних потреб. 

Угоди (у т. ч. довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв) в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження на користь юридичних осіб, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на користь юридичних осіб на майбутнє (у тому числі укладення попередніх договорів) є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

До 01.01.2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Закон набирає чинності з 01.07.2021 року ( було - 01.10.2020 рік), крім п. 2 Прикінцевих положень (щодо забезпечення прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону), який набирає чинності з дня опублікування цього Закону.

Зауважимо, що закон було прийнято з великою кількістю правок. Текст прийнятого закону відсутній на час написання статті.

Коментар до прийнятого закону було розміщено на сайті ВРУ.

Наразі на сайті ВРУ зареєстровано чотири постанови (№2178-10-П, №2178-10-П1, №2178-10-П2 та №2178-10-П3 від 31.03.2020р.) про скасування рішення, прийнятого ВРУ щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Отже, поки дані постанови не будуть розглянуті, прийнятий Закон не може підписати ні спікер Верховної ради, ні Президент.