вгору

Законом № 591 продовжено податкові пільги та мораторій на перевірки

28.05.2020 року було опубліковано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 13.05.2020 року № 591-IX . Цей Закон набуває чинності з 29.05.2020 року.

Про проект цього Закону ми розповідали у нашому матеріалі .

Закон вносить зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), Закону про ЄСВ, Закону про зайнятість населення, Закону «Про банки і банківську діяльність» тощо. В основному зміни пов’язані з продовженням терміну пільг, які були надані у зв’язку з карантином.

Розглянемо головні зміни, які Закон №591 вносить до ПКУ.

Зміни до оподаткування ПДФО:

  • тимчасово суми ПДФО, що утримуються з доплат до зарплати, нарахованих за періоди з 1 по 31 травня та з 1 по 30 червня 2020 року медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, які безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID19, компенсуються  таким працівникам у повному  розмірі за рахунок коштів державного бюджету України. Порядок виплати такої грошової компенсації затверджується Кабміном;
  • на період з 2 квітня 2020 року до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабміном,  які виплачуються (надаються) роботодавцем.

Така допомога по частковому безробіттю звільняється також від оподаткування військовим збором.

Зміни в оподаткуванні акцизного податку:

  • терміни погашення податкових векселів, виданих відповідно до п. 229.8 ПКУ виробниками або імпортерами палива для реактивних двигунів, які припадають на період з 1 березня по 30 червня 2020 року (було – по 31.05.2020), продовжуються по дев’яностий календарний день з дня відновлення прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують пасажирські перевезення в Україні (було – до 15.08. 2020 року);
  • дозвіл на відвантаження спирту етилового з акцизного складу виробників спирту етилового виробникам лікарських засобів та виробникам продукції хімічного і технічного призначення  для виробництва дезінфекційних засобів надається по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (було – до 31.05.2020 року);
  • акцизний податок справляється за ставкою 0 гривень за 1 літр 100 відсоткового спирту із спирту етилового, який використовується для виробництва дезінфекційних засобів,  по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (було – до 31.05.2020 року).

Штрафні санкції та пеня

Відтерміновано застосування штрафних санкцій на період карантину. А саме, штрафні санкції не застосовуються за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01.03.2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (було – по 31.05.2020 року), крім санкцій за:

- порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

- відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- порушення вимог законодавства в частині:

  • обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
  • цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;
  • здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку;
  • порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Протягом періоду з 01.03.2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (було – по 31.05. 2020 року), платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Мораторій на проведення перевірок

Продовжено дію мораторію щодо проведення податкових перевірок  на період карантину. Так,  мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок діє з 18.03.2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабміном (було – по 31.05. 2020 року), крім:

- документальних позапланових перевірок з підстав, визначених пп. 78.1.8 ПКУ ;

- фактичних перевірок в частині порушення вимог законодавства в частині:

  • обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
  • цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених пп. 80.2.280.2.3 та 80.2.5  ПКУ.

Інформація про перенесення документальних планових перевірок, які відповідно до плану-графіку проведення планових документальних перевірок мали розпочатися у період з 18.03. 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (було – по 31.05. 2020 року) та на день набрання чинності Законом України від 17.03.3030 року  №533-ІX (18.03.2020 року)  не були розпочаті, включається до оновленого плану-графіку  протягом 10 календарних днів з дня завершення дії карантину (було – до 30.03. 2020 року).

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18.03. 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (було – до 31.05. 2020 року). Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

На період з 18.03. 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (було – по 31.05. 2020 року) зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102ПКУ .

Права органів місцевого самоврядування

Надано право органам місцевого самоврядування у 2020 році приймати рішення про внесення змін не тільки щодо зменшення ставок єдиного податку, а також щодо зменшення ставок з плати за землю та/або  податку на нерухомість щодо об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Оскарження, консультації та відповіді на запити ДПС

Тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, зупиняється перебіг строків, встановлених:

  • ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження) щодо скарг платників податків (крім скарг щодо декларування відшкодування ПДВ та/або його від’ємного значення), що надійшли (надійдуть) по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, та/або які не розглянуті станом на 18.03.2020 року. Таке зупинення не породжує будьяких наслідків, передбачених ст. 56 ПКУ;

 

  • ст. 52 і 53 ПКУ щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі;

 

  • ст. 73 і 78 ПКУ щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (крім запитів контролюючих органів щодо декларування відшкодування ПДВ та/або його від’ємного значення), що надійшли (надійдуть) платникам податків по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

З першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, перебіг строків, які зупинялися відповідно до цього пункту, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Більше інформації читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.