вгору

Законопроект щодо справедливого механізму нарахування ЄСВ – від Мінсоцполітики

На сайті СПО об’єднань профспілок оприлюднено законопроект від Мінсоцполітики «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого механізму нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Законопроект).

Згідно з пояснювальною запискою метою даного Законопроекту є удосконалення функціонування системи загальнообов’язкового соціального та пенсійного страхування, підвищення якості адміністрування та дисципліни сплати єдиного внеску.

Законопроектом, зокрема, передбачено:

  • заміна відшкодування пільгових пенсій сплатою підвищеного розміру ЄСВ;
  • визначення механізму розстрочення витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які не були вчасно відшкодовані ПФУ, а також суми недоїмки з ЄСВ;
  • запровадження з 01.01.2019 р. регресивної шкали, що передбачає зменшення відсотку сплати ЄСВ, якщо база його нарахування перевищує 25 розмірів мінімальної зарплати;
  • визначення для професій (посад) керівників підприємств, установ, організацій, менеджерів (управителів) мінімального розміру ставок (окладів) у розмірі не менше за подвійний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;
  • повернення ПФУ, органам соцзахисту населення, фондам соцстрахування та фонду соцзахисту інвалідів пільг щодо сплати судового збору;
  • визначення адміністративної та кримінальної відповідальності, а також обмежень за порушення порядку сплати або несплату ЄСВ.

Наприклад, Законопроектом пропонується встановити тимчасові обмеження прав для платників ЄСВ – фізосіб та керівників платників ЄСВ – юридичних осіб щодо виїзду за межі України, керування транспортними засобами, полювання – до погашення заборгованості з ЄСВ у повному обсязі у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Доопрацьований законопроект буде розміщено на сайті Мінсоцполітики для громадського обговорення. У разі прийняття, закон набере чинності з 01.01.2019 року.

Нагадуємо нашим користувачам, що наразі діючим законодавством не передбачений механізм розстрочення та відстрочення заборгованості по сплаті ЄСВ. Читайте також про інший законопроект щодо регресивної шкали ставок ЄСВ у Блозі бухгалтера.