вгору

Відновлення проведення фактичних перевірок: що необхідно знати?

Відновлення проведення фактичних перевірок суб’єктів господарювання – як юридичних, так і ФОП – визначено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IX (далі - Закон № 2120).

Зокрема, п. п. 80.2.2 та 80.2.3 Податкового кодексу України передбачено, що з 17 березня 2022 року податкові органи можуть проводити фактичні перевірки за наявності хоча б однієї з таких підстав:

  • у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, зокрема, щодо здійснення платниками податків розрахункових операцій, у тому числі із забезпеченням можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів (далі – ЕПЗ), ведення касових операцій, наявності патентів, ліцензій та інших документів, контроль за наявністю яких покладено на контролюючі органи, виробництва та обігу підакцизних товарів;
  • письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, у тому числі із забезпеченням можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням ЕПЗ, касових операцій, патентування або ліцензування.

Крім того, Законом №2120 внесено зміни до абз.10 п.52-2 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу, відповідно до яких, відтепер фактичні перевірки, які були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, або були тимчасово зупинені на період по останній календарний день місяця, в якому завершується дія карантину, можуть бути поновлені (продовжені) та проведені без прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Також з 17 березня 2022 р. податківцям надано право складати протоколи на ФОП та посадових осіб юрособи про адміністративні правопорушення за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у т. ч. перевищення граничних сум розрахунків готівкою, незабезпечення можливості розрахунків за товари з використанням платіжного терміналу.

У разі виявлення таких порушень до суб’єкта господарювання застосовується штраф у розмірах:

  • від 100 до 200 нмдг (1700 грн – 3400 грн) – за вчинені вперше порушення;
  • від 500 до 1000 нмдг (8500 грн – 17000 грн) – за повторне порушення.

Про це зазначили податківці ДПС в Івано-Франківській області.

Про податкові перевірки у період дії воєнного стану читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.