вгору

Заокруглення у чеку РРО: як визначатиметься підсумок розрахункових операцій?

19.07.2018

Податківці в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.10 відповіли на запитання: яким чином у фіскальному звітному чеку, відповідно до постанови Правління НБУ від 15.03.2018 р. № 25, відображається заокруглення сум розрахунків готівкою, та яку суму необхідно застосовувати з метою оприбуткування (до заокруглення чи після)?

Розрахункові документи, що друкуються реєстраторами розрахункових операцій (далі – РРО) на паперовому носії, можуть містити додаткові дані про проміжний підрахунок загальної суми за чеком, суму здачі та інші дані, зокрема інформацію, яка визначена технічними вимогами до спеціалізованих РРО. Це передбачено п. 5 розд. І Положення про форму і зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Отже, суб’єкти господарювання можуть додатково друкувати у реквізитах розрахункових документів загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах фіскального чеку наступним чином:

- після рядка 7 фіскального чеку перед рядком 8 фіскального чеку додати нові рядки «Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення» та «заокруглена знижка/заокруглена надбавка»;

- в рядку 8 фіскального чеку «СУМА» зазначати «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення». Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

Таким чином, до підсумку розрахункових операцій Z-звіту та Х-звіту має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), тобто сума з розрахункових документів після заокруглення. Такий висновок витікає з п.п. 15 та 17 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 р. № 199 (далі – Вимоги).

ДФС на своєму сайті навела приклади заокруглення (до збільшення та до зменшення).

Заокруглення до збільшення:

Загальна вартість товарів, які указані в чеку, становить 35 грн. 49 коп., тоді у рядку «надбавка» вказується – 1 коп., а у рядку «СУМА» зазначається «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення» – 35 грн. 50 коп.

Заокруглення до зменшення:

Якщо загальна вартість товарів, які указані в чеку, становить 35 грн. 44 коп., тоді у рядку «знижка» вказується – 4 коп., а у рядку «СУМА» зазначається «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення» – 35 грн. 40 коп.

До підсумку розрахункових операцій Z-звіту та Х-звіту потрапляє «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення», у наведених прикладах відповідно 35 грн. 50 коп. та 35 грн. 40 коп.

Про діючий порядок заокруглення у чеках РРО з 01.07.2018 р. читайте тут і тут.

До відома! Х-звіт – це денний звіт без обнулення інформації в оперативній пам’яті РРО, а Z-звіт – денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам’яті РРО (п. 2 Вимог).