вгору

Оновлена Таксономія МСФЗ - 2021: що необхідно знати бізнесу?

Нагадаємо, 6 грудня 2022 року на засіданні Комітету з управління системою фінансової звітності, було схвалено електронний формат Таксономії UA МСФЗ XBRL 2021 року (v.1.1) для подальшого використання суб’єктами звітування при складанні річної фінансової звітності в електронному форматі за 2021 рік та проміжної фінансової звітності у 2022 році. Про це ми писали тут.

Електронний файл Таксономії UA МСФЗ XBRL 2021 (v1.1) вже оприлюднений та доступний для користувачів на сайті Системи фінансової звітності, а також на офіційних сайтах регуляторів НКЦПФР та НБУ.

Коли подавати?

Про початок подання фінансової звітності, складеної на основі Таксономії UA МСФЗ XBRL 2021 року в єдиному електронному форматі, буде повідомлено додатково після завершення оновлення відповідного програмного забезпечення та налаштування Системи фінансової звітності на офіційному сайті.

Хто має звітувати на підставі Таксономії UA МСФЗ XBRL?

Звертаємо увагу! Відповідно до внесених змін до ст. 12-1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996 (далі - Закон №  996) розширений перелік категорій підприємств, які складають фінансову звітність за МСФЗ та, відповідно, подають її в форматі Таксономії UA МСФЗ XBRL:

  • підприємства, що становлять суспільний інтерес;
  • публічні акціонерні товариства;
  • суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях;
  • материнські підприємства груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес;
  • материнські підприємства великої групи, які не належать до категорії великих підприємств;
  • підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається КМУ; 
  • підприємства, які самостійно визначають доцільність застосування міжнародних стандартів для складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

Зазначимо, що у відповідності до вимог Закону № 996 підприємства, які складають фінансову звітність за МСФЗ, повинні подавати фінансову звітність до Центру збору фінансової звітності у новому форматі згідно з вимогами Таксономії UA МСФЗ XBRL. 

Для річної фінансової звітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності в 2021 році суб’єкти звітування використовували електронний формат Таксономії UA XBRL МСФЗ 2020 року.

У зв’язку з воєнним станом в Україні схвалення Таксономії UA XBRL МСФЗ 2021, застосованої для наступних звітних періодів, відбулося з затримкою.

Нагадаємо, що в програмі M.E.Doc реалізовано розділ Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL), у якому можна формувати та подавати фінзвітність за МСФЗ. Імплементація нової Таксономії UA МСФЗ XBRL 2021 в модулі буде реалізована в найближчих оновленнях програми.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.