вгору

Заповнення таблиці 5 додатку 4 нового Звіту з ЄСВ: відповіді на запитання

Нагадаємо нашим користувачам, що звіт з ЄСВ за новою формою подається з 1 вересня 2018 року та вперше у такі терміни:

1) Додаток 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» – за серпень 2018 року до 20 вересня 2018 року.

2) Додаток 5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»:

  • за 2018 рік – до 10 лютого 2019 року (для фізосіб - підприємців);
  • за 2018 рік – до 1 травня 2019 року (подають члени фермерського господарства та особи, які провадять незалежну професійну діяльність).

Докладно про те, що змінилося у Звіті з ЄСВ, читайте у Блозі бухгалтера.

У цьому матеріалі у зручній табличній формі розміщені відповіді на актуальні запитання щодо заповнення таблиці 5 додатку 4 нового звіту з ЄСВ.

Запитання

Відповідь

Яку треба вказати підставу при укладанні договорів цивільно-правового характеру в полі 16 «Документ-підстава про початок, кінець трудових відносин» таблиці 5?

В разі укладання договору цивільно-правового характеру в звітному періоді при заповненні реквізиту 16 таблиці 5 додатку 4 необхідно вказати реквізити договору цивільно-правового характеру (номер та дата укладання).

 

Чи необхідно заповнювати при використанні договорів ЦПХ поле 12 «Професійна назва роботи» таблиці 5? Звідки брати назви професії, назви роботи, код професії?

В разі укладання договору цивільно-правового характеру в звітному періоді при заповненні таблиці 5 додатку 4 реквізити 12-15 не заповнюються.

Якщо особа протягом місяця змінила посаду в тій же організації. Як її відображати в таблиці 5 додатку 4 Звіту з ЄСВ?

В разі зміни посади застрахованою особою в таблиці 5 додатку 4 заповнюється дві строки по цій особі: одна містить дані про завершення роботи на першій посаді, а інша – про початок роботи на другій посаді.

Чи необхідно відображати всіх наявних працівників у таблиці 5 додатку 4 Звіту з ЄСВ з зазначенням назви професії, посади перший раз для занесення даних?

У разі якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод або цивільно-правових договорів, зміни посади, термінів проходження військової служби або надання відповідної відпустки, таблиця 5 додатку 4 не формується та не надається.

Чи необхідно заповнювати реквізити 12, 13, 14, 15 таблиці 5 додатку 4 при звільненні працівника з роботи?

При звільненні працівника обов’язково заповнюються реквізити 12-15 таблиці 5 додатку 4.

Чи потрібно подавати таблицю 5, якщо новоприйнятих працівників у звітному місяці не було?

У разі якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод або цивільно-правових договорів, зміни посади, термінів проходження військової служби або надання відповідної відпустки таблиця 5 додатку 4 не формується та не надається.

Як заповнюється таблиця 5, якщо прийнятий працівник – сумісник. Які пункти потрібно заповнити?

Якщо таблиця 5 додатку 4 заповнюється для найманого працівника без трудової книжки, то значення реквізиту «Категорія особи» – 2. Всі інші реквізити заповнюються так само, як для найманого працівника з трудовою книжкою.

Як бути із професіями, яких немає в переліку Класифікатора професій?

Посади в трудовій книжці повинні бути приведені у відповідність до Класифікатора професій.

Як відобразити працівників, які призвані на перепідготовку військкоматом у фізособи - підприємця?

В таблиці 5 додатку 4 заповнюють дані про початок проходження військової служби щодо працівників, які призвані на перепідготовку військкоматом.

Колонка «Професійна назва роботи» може повністю співпадати з колонкою «Посада»?

Реквізит «Посада» заповнюється відповідно до даних трудової книжки та може повністю співпадати з реквізитом «Професійна назва роботи», який обирається з довідника.

Чи всі колонки таблиці 5 заповнюються для звільнених працівників?

При заповненні таблиці 5 додатку 4 в разі звільнення працівників зазначаються всі необхідні реквізити.

Працівник буде виконувати протягом місяця два різних напрямки в роботі (сумісництво), як відображати таке сумісництво в Звіті з ЄСВ? В Класифікаторі такі поєднання відсутні.

Реквізити таблиці 5 додатку 4 заповнюються відповідно до посади, яка зазначена в трудовій книжці. Якщо до посадових обов’язків працівника належить виконання робіт за іншим напрямком, то це не зазначається в трудовій книжці та не відображається в звітності.

Протягом місяця переведено найманого працівника на іншу роботу, яким чином це відображати в Звіті з ЄСВ?

Зміна посади працівника відображається в таблиці 5 додатку 4 двома рядками. Зазначаються дані особи та припинення трудових відносин на першій посаді та дані особи та початок трудових відносин на другій посаді.

Якщо в одному місяці був прийнятий і звільнений працівник, в таблиці 5 вказувати це двома рядками, чи одним?

Якщо найманий працівник був прийнятий та звільнений в одному місяці, то в таблиці 5 додатку 4 заповнюється один рядок.

Як заповнювати таблицю 5 Звіту з ЄСВ, якщо уклали з фізичною особою договір ЦПХ про надання послуг або виконання робіт? Чи заповнювати реквізити 12-15?

При заповненні в таблиці 5 додатку 4 даних щодо укладеного договору цивільно-правового характеру реквізити 12-15 не заповнюються.

Яким чином вибрати професію з Класифікатора, якщо працівник був прийнятий на посаду, назва якої не відповідає актуальному Класифікатору?

Посади в трудовій книжці повинні бути приведені у відповідність до Класифікатора професій. У разі якщо в Класифікаторі професій відсутня чітка назва посади, то можливе використання похідних слів при виписуванні назв посад і професій. Так, нормами Класифікатора професій, а саме Додатком В до нього, передбачено, що можливо використовувати похідні слова до базових професійних назв робіт.

Відповіді на запитання щодо оновленої звітності з ЄСВ надав заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Олександр Супряга.

Також про заповнення нової таблиці 5 додатку 4 Звіту з ЄСВ читайте у матеріалах:

М.Е.Doc на допомогу бухгалтеру! Заповнення таблиці 5 додатку 4 Звіту з ЄСВ за новою формою;

Увага! Як заповнити колонки 12-14 таблиці 5 додатку 4 Звіту з ЄСВ у програмі M.E.Doc.