вгору

Заповнюємо 4ДФ: чи належать ФОП до кількості працюючих за цивільно-правовими договорами?

Нагадаємо нашим читачам, що за І квартал 2021 року потрібно подавати нову об’єднану звітність з ПДФО та ЄСВ: Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Податковий розрахунок).

Форма та порядок заповнення Податкового розрахунку затверджена наказом Мінфіну від 15.12.2020 № 773.

Згідно з п. 4 розд. IV до Порядку загальна частина додатка 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – додаток 4ДФ) до Податкового розрахунку містить інформацію про реквізити, де:

  • у рядку 5 навпроти напису «Працювало за цивільно-правовими договорами» проставляється кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді, по яких здійснюється нараховування доходу за ознакою доходу «102».

Відповідно до абз. 4 п. 3.3 розд. 3 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. № 286, до кількості працюючих за цивільно-правовими договорами не належать громадяни-підприємці, які виконували роботи згідно з цивільно-правовими договорами.

Отже, не потрібно відображати в графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» додатка 4ДФ кількість ФОП, яким виплачувались доходи за договорами ЦПХ.

Про це зазначили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 103.25).

Як заповнити у M.E.Doc Додаток 1, Додаток 4ДФ, Додаток 5 та Додаток 6 Податкового розрахунку читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.