вгору

Заповнюємо Декларацію про майновий стан і доходи у M.E.Doc

З 01.01.2019 року розпочалась кампанія по декларуванню доходів, отриманих за 2018 рік. Про це ми писали у нашому матеріалі.

Наразі ми більш детально зупинимось на податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), яку подають підприємці (ідентифікатор форми F0100110).

Зверніть увагу! Останній день подання Декларації фізичними особами-підприємцями на загальній системі оподаткування є 11.02.2019р.

У програмі M.E.Doc це можна зробити без зайвих проблем, заповнивши Декларацію та додатки до неї:

  • Додаток Ф1 – Розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами (заповнюється у разі отримання таких доходів);
  • Додаток Ф2 – Розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою.

Як приклад, заповнимо Декларацію для ФОП-підприємця, який не отримував інвестиційний дохід протягом року. Такому підприємцю необхідно заповнити Декларацію та Додаток Ф2.

Для заповнення йдемо від зворотного: спочатку заповнюємо Додаток Ф2, а із Додатку дані синхронізуються в Декларацію.

Отже, у реєстрі звітів створюємо новий звіт – Декларацію (F0100110), вибираємо із переліку звітів у Довіднику програми. На панелі форм відобразиться форма Декларації, а у таблиці реєстру звітів з’явиться її форма з додатками (Рис. 1).

Рис.1

Заповнення Додатку Ф2

Зверніть увагу на правильність заповнення реквізитів звіту: Який тип декларації ви подаєте і за який період (Рис. 2).

Рис.2

Переходимо до заповнення частини І «Доходи від провадження господарської діяльності». Тут необхідно вибрати назву виду діяльності із довідника КВЕД (Рис. 3), який є в програмі і заповнити інші колонки відповідно до отриманих доходів, витрат за звітний період.

Рис.3

Заповнена частина І матиме вигляд (Рис. 4). Зазначимо, що у ФОП можуть бути і амортизаційні витрати, які слід відобразити в колонці 8. Крім того, можливо ФОП отримував дохід від декількох видів діяльності. В такому випадку слід його додати, натиснувши  

Рис.4

Далі переходимо до розділу ІІІ, в якому відображаються податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору.

Програма автоматично розрахує суму ПДФО та військового збору із отриманого доходу (зазначений в гр. 9 розділу І), яка підлягає сплаті до бюджету.

У розділі ІІІ Додатку Ф2 обов’язково перевірте гр.1.5 «Розрахунку з бюджетом з ПДФО» та .гр. 2.3 «Розрахунку з бюджетом з військового збору», оскільки ці суми будуть відображатися в Декларації  (не треба буде по-новому заповнювати бланк Декларації, зазначаючи ті ж самі дані).

Розділи IV та V Додатку Ф2 ФО-підприємець не заповнює, оскільки ці розділи призначені для заповнення особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Після того, як у Додатку Ф2 будуть заповнені всі необхідні розділи, обов’язково перевірте, натиснувши кнопку  на панелі інструментів або F4. Програма видасть повідомлення про помилки (якщо вони будуть) або про те, що Додаток заповнено без помилок. Після цього необхідно зберегти заповнену форму, натиснувши Ctrl+S або .

Заповнення Декларації.

Переходимо до заповнення безпосередньо Декларації. Для того, щоб дані з Додатку Ф2 потрапили до Декларації, необхідно натиснути F6 або для перерахунку документа і оновлення даних.

В Декларації також перевіряємо на коректність заповнення реквізитів: тип Декларації, періоду звіту

Для уникнення помилок зверніть увагу на ознаку резидентського статусу, категорію платника та особу, яка заповнювала Декларацію (Рис.5).

Рис.5

В Декларації відображаються дані (синхронізовані з Додатку Ф2) чистого оподаткованого доходу, суми ПДФО та військового збору, які підлягають самостійній сплаті ФОП.

Інші доходи, отримані ФОП за звітний період, або сума, на яку зменшується податкове зобов’язання, або доходи, які не включаються до річного оподаткованого доходу – все це відображається в Декларації.

Не забувайте перевірити Декларацію F4. Якщо все «ОК», можемо відправляти заповнену декларацію з додатком до контролюючого органу. Перед відправленням підпишіть документи за допомогою ЕП.

Отже, користуйтесь перевагами програми M.E.Doc: ведіть облік, звітуйте до контролюючих органів, – читайте новини в розділі «Інформер».

Додатково повідомляємо, ДФС у Хмельницькій області розмістила зразки заповнення Декларації для громадян, ФОП, та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.