вгору

Декларуємо доходи, отримані у 2018 році

З 01.01.2019 р. стартувала кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2018 року платниками податків. Під декларування підпадають громадяни, які протягом року отримували дохід, а податок з такого доходу не утримувався або дохід виплачувала фізособа, яка не має статусу податкового агента.

Розглянемо, хто саме повинен буде задекларувати отримані протягом 2018 року доходи і які доходи слід відобразити в декларації.

Хто декларує свої доходи?

Відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) подають:

  • особи, які зобов’язані подати річну декларацію;
  • особи, які мають право подати декларацію.

Зазначимо, що обов’язок подавати декларацію виникає при отриманні:

1) доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізосіб, які не зареєстровані як самозайняті особи.

До таких доходів відносяться, зокрема:

  • доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;
  • успадкування майна не від членів сім’ї 1го та 2го ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні та за якими не було сплачено ПДФО та військовий збір, тощо;

2) доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування.

Такими доходами можуть бути:

  • дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого), не пов’язаного з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року;
  • інвестиційних доходів;
  • іноземного доходу.

Хто не подає декларацію?

Обов’язок фізичної особи-платника ПДФО вважається виконаним і декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи:

  • від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений ПДФО та військовий збір;
  • у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ПКУ.

Способи подання декларації

Подавати декларацію платники податків повинні за місцем своєї податкової адреси та вибравши один із способів подання:

1) особисто або через уповноважену особу;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення з описом вкладення;

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Нагадаємо!

Декларацію (F0100210) можна подати в електронному форматі за допомогою програми M.E.Doc.

Зверніть увагу!

У разі надсилання декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації.

При поданні декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Терміни подання декларації та строк сплати податку

Платники податку — фізособи, якi нe є сyб’єктами підприємництва чи особaми, що здійснюють незалежну професійну діяльність, повинні подати декларацію до 01.05.2019 р. (пп.49.18.4 ПКУ), тобто останнім (граничним) днем подання декларації буде 30.04.2019р.

Така фізособа повинна сплатити податок самостійно до 01.08.2019р.

Підприємці на загальній системі оподаткування подають декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року), тобто до 09.02.2019 р. Але враховуючи те, що 09.02.2019 року припадає на вихідний день (субота), то останнім днем для подання декларації буде 11.02.2019р. (включно) (п. 49.20 ПКУ). Податок сплачується до 19.02.2019р.

У разі реалізації права нa отримання податкової знижки, фізособи подають декларацію до 31.12.2019р.

Хто має право на отримання податкової знижки?

Отримання права на включення до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року визначено п. 166.3 ПКУ.

Так, протягом 2019 року мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки громадяни, які понесли витрати, зокрема:

  • частину суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом;
  • на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї 1го ступеня споріднення;
  • у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, у разі якщо такий платник має статус внутрішньо переміщеної особи та за умови дотримання вимог, встановлених ПКУ.

Дані роз’яснення оприлюднила ДФСУ на своєму сайті.