вгору

Запровадження СЕАРП та СЕ: що слід зробити вже з 1 травня 2019 року

ДФС розмістило нагадування про кроки, які слід зробити суб’єктам господарювання, які з 01.07.2019 р. відповідатимуть визначенню «платник акцизного податку».

Такі особи, відповідно до підрозд. 5 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, зобов’язані:

  1. з 01.05.2019 р. до 01.06.2019 р. – зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП) усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 01.07.2019 р.;
  2. до 01.07.2019 р. – зареєструватися платниками податку та зареєструвати в СЕАРП усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 01.07.2019 р.;
  3. з 01.07.2019 р. по 20.07.2019 р. – подати до ДФС акт проведення інвентаризації обсягів залишків спирту етилового станом на початок дня 01.07.2019 р. із зазначенням адрес об’єктів, на яких зберігаються відповідні обсяги залишків спирту етилового, перелік резервуарів, в яких зберігаються обсяги залишків спирту етилового, їх технічних параметрів (фізична місткість, що відповідає технічним паспортам), правовстановлюючих документів на відповідні об’єкти та документів, що засвідчують правові підстави експлуатації таких об’єктів.

Добірку публікацій на цю тему читайте у Блозі бухгалтера:

Назва публікації

Короткий зміст

До уваги реалізаторів пального та спирту етилового: з 01.07.2019р. запрацює СЕАРП та СЕ

З 01.07.2019 р. буде запроваджена система електронного адміністрування спирту етилового, до існуючої системи з реалізації пального. Зміниться облік пального та спирту етилового, визначення акцизних складів.

У ВРУ пропонують відстрочити введення в дію нового механізму електронного адміністрування пального – законопроект

Законопроект передбачає внесення змін, що стосуються перенесення терміну впровадження змін щодо адміністрування акцизного податку з реалізації пального (була визначена дата впровадження з 01.07.2019 р.).

Оприлюднено проект Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового

 

Мінфін оприлюднив проект постанови, яка затверджує Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту та проект наказу про затвердження форми акта проведення інвентаризації обсягів залишку спирту етилового та Порядку його заповнення.

Оприлюднено проект Постанови щодо порядку ведення єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального

КМУ оприлюднив проект Постанови про порядок ведення єдиного реєстру отриманих ліцензій щодо виробництва, зберігання пального.

Особливості утворення роботи акцизних складів при СЕАРП та СЕ – в індивідуальному роз’ясненні ДФС

ДФС надала індивідуальне роз’яснення щодо особливостей утворення роботи акцизних складів, обладнання складів витратомірами-лічильниками і рівнемірами-лічильниками тощо.

Наповнення Реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі: затверджено основні документи

Мінфін затвердив формат даних, структуру та форми електронних документів для наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів - лічильників рівня пального у резервуарі.

Що необхідно для отримання ліцензії на право зберігання пального?

З 01.07.2019 року запроваджується ліцензування діяльності всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним.