вгору

Запроваджено карантин: що слід знати?

На засіданні Кабміну 11.03.2020 року прийнято рішення виділити 100 млн грн. на першочергову закупівлю засобів індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств та служб, а також для поповнення держрезерву. Одночасно, задля виконання цього рішення до 1 червня заборонити експорт товарів протиепідеміологічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення.

Також Кабміном запропоновано введення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів.

Крім того, вводиться карантин в навчальних закладах строком на три тижні, починаючи з 12.03.2020 року.

Зауважимо, що всі державні установи, підприємства та організації продовжують у цей період працювати в загальному порядку.

Водночас Держпраці надала рекомендації для роботодавців щодо запровадження запобіжних заходів розповсюдження COVID-19 на робочих місцях. Зокрема, Держпраці рекомендує:

  • переконатись, що робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні;
  • сприяти регулярному та ретельному миттю рук працівниками, підрядниками та замовниками (споживачами);
  • сприяти наявності чистого повітря на робочому місці;
  • особам з температурою необхідно залишатись вдома (або працювати вдома);
  • співробітникам, які повернулися з району, де розповсюджується COVID-19, необхідно контролювати симптоми протягом 14 днів та проводити виміри температури тіла двічі на день. Якщо у них навіть м’який кашель або не дуже висока температура (тобто температура 37,3 ºС і більше) вони повинні залишатися вдома. Вони також повинні зателефонувати до закладу охорони здоров’я;
  • розробити план надзвичайних ситуацій та можливість роботи бізнесу безперервно на випадок спалаху COVID-19 в районах, де Ваш бізнес (компанія, підприємство) здійснює свою діяльність. 

Пам’ятайте: прості запобіжні заходи та планування можуть мати велике значення та допоможуть захистити ваших співробітників.