вгору

Застосування національної транзитної системи та NCTS: практичні питання

До відома наших читачів! 31.08.2022 р. Україна завершила усі формальні процедури і приєдналася до Конвенції про процедуру спільного транзиту, що дозволило розпочати міжнародне застосування митного безвізу та NCTS з 01.10.2022 р.

 

Що таке NCTS?

 

Нова комп’ютеризована транзитна система (New Computerized Transit System) – це система, в основі якої лежить Конвенція про процедуру спільного транзиту. NCTS доступна лише для країн-учасниць Конвенції. NCTS пов’язує митні служби в країнах-учасницях Конвенції, дозволяючи обмін митними даними для контролю за транзитними переміщеннями.

Підприємства (суб’єкти ЗЕД) подають до системи митні декларації в електронному вигляді для віднесення товарів під процедуру спільного транзиту.

 

Чому Україна запровадила Нову транзитну систему (NCTS)?

 

Україна реформує митну систему відповідно до норм ЄС. Спільний транзит – одне з ключових питань економічної інтеграції між Україною та ЄС. Приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту (Convention on a common transit procedure – CCTP) – зобов’язання України за економічною частиною Угоди про асоціацію з ЄС.

 

Що дає участь у Конвенції про процедуру спільного транзиту?

 

Конвенція про процедуру спільного транзиту – основа для транзитного переміщення товарів між країнами-учасницями Конвенції. Положення Конвенції допомагають значно спростити такі переміщення. Перевезення товарів здійснюється в рамках однієї транзитної процедури, від митниці відправлення в одній країні до митниці призначення в іншій країні за однією транзитною декларацією, під забезпеченням однією фінансовою гарантією (така гарантія діє на території всіх країн-учасниць Конвенції).

 

Чим відрізняються правила транзиту в Україні та в ЄС після приєднання України до Конвенції?

 

З 01.10.2022 р. у зв’язку із приєднанням України до Конвенції про процедуру спільного транзиту встановлені єдині правила регулювання транзитних операцій (транзиту) в Україні та ЄС, що визначені Конвенцією.

 

Як відбуватиметься перехід від існуючої системи контролю транзиту до NCTS?

 

Перехід на умови, передбачені процедурою спільного транзиту, відбуватиметься поступово.

Наразі у компаній є можливість використовувати діючу національну систему контролю доставки товарів. Однак за деякий час, оскільки нова система надає більше переваг, а умови для роботи в обох системах будуть вирівняні, бізнес повністю мігрує до нової системи (NCTS), після чого «стара» система припинить існування.

Про це інформує ТПП України.