вгору

Один із важливих факторів визначення ризиковості підприємства

Приміщення, земля або машина є об’єктами оподаткування, про які потрібно повідомляти контролюючі органи.

Один із видів податкового контролю – це облік платників податків. Законодавством визначено, що взяттю на облік або реєстрації у контролюючих органах підлягають всі без винятку платники – процедура може відбуватися як за основним місцем обліку, так і за місцем розташування підрозділів підприємства – платника, його рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність. Звітуючи про ці об’єкти, платники податків мають подавати Форму 20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність».

Повідомлення про об’єкти оподаткування не дублює податкову звітність, а дає додаткову інформацію про наявність, місцезнаходження і поточний стан об’єктів оподаткування платника.

Подача повідомлення за формою 20-ОПП передбачена:

  • ст. 63.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яка встановлює обов’язок платників податків стати на облік в органах державної податкової служби, а також обов’язок повідомляти податкові органи про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням;
  • порядком надання повідомлення про об’єкти оподаткування, встановленим наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, яким визначено, що інформування контролюючих органів про об’єкти оподаткування реалізується шляхом подання платником податків повідомлення за формою № 20-ОПП до податкового органу за місцем знаходження такого об’єкта.

Коли подавати?

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до ДПС за основним місцем обліку платника податків.

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до ДПС за основним місцем обліку повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Хто подає?

Повідомлення №20-ОПП мають подавати всі платники податків – як юридичні, так і фізичні особи – підприємці в разі наявності, виникнення, зміни типу об’єкта оподаткування.

Які об’єкти показувати?

Об’єктами оподаткування або об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Однак, такі об’єкти повинні визначатися для кожного податку окремо, виходячи з норм відповідних розділів ПКУ.

Тобто, у повідомленні за формою №20-ОПП зазначають усі приміщення, якими користується підприємство та має у своєму розпорядженні, усі види транспорту, заправки, скважини, котли, сховища, земельні ділянки та ін. Включаючи також об’єкти, які здаються в оренду та орендується у інших осіб.

Під час надання повідомлень за формою №20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів, зазначивши у найменуванні – офіс або склад.

https://lh6.googleusercontent.com/Z3mVyviUUF3E3r9HP9SAbLdUvl2Nq4V9z19suBE0yTwfE_gRe-xH3iv34TYZxhSxsnYSooZ5VcncW_tCyNdp0BP4BK4VHPB5KRQFh5e8Fb74hKcdXE3CKWLG9zKuL7Ykzc7vTYCt Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера. Тобто, у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці.

У разі створення відокремленого підрозділу за межами України – повідомлення за формою №20-ОПП також подається!

Зазначимо, що в програмі M.E.Doc реалізована форма № 20-ОПП (ідентифікатор форми J/F1312002). Як її заповнити, дивіться в інструкції від M.E.Doc.

Про особливості заповнення відомостей про об’єкти оподаткування читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.