вгору

Завершується кампанія подання фізособами звітів про КІК

Спливає термін для подачі контролерами звітів про контрольовані іноземні компанії (далі – КІК). 

Нагадуємо, п. 39-2.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлені вимоги щодо складання та подання Звіту про КІК, зокрема, визначено, що Звіт про КІК подається до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток за відповідний календарний рік засобами електронного звʼязку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги». 

Форма Звіту про КІК, зокрема, скороченого, та Порядок їх заповнення затверджено наказом Мінфіну від 25.08.2022 р. № 254. 

Зверніть увагу! Звіти про КІК подаються по іноземним компаніям (КІК), які були створені як до 2022 р., так і після запровадження правил КІК, у т. ч. по яких подано повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юрособі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юрособи. 

Відповідальність за порушення термінів подання звітів про КІК визначена п. 120.7 ПКУ. 

Про це інформує ДПСУ. 

До відома! Неподання контролюючою особою звіту про КІК тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2024 р. – 302800 грн.) 

В М.E.Doc наявні форми Звіту про КІК для фізосіб з ідентифікатором форми: F0108601 – за скороченою формою та F0108701 – повною формою. 

Більше про звіт про КІК читайте тут.