вгору

Зміни до обовʼязкового застосування POS-терміналів торговцями – у проекті Уряду

11.12.2023

ДПСУ оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 р. № 894» (далі – Проект постанови). 

Згідно з пояснювальною запискою Проектом постанови запропоновано обмежити дію норм Постанови № 894 у сфері оптової торгівлі, а також встановити співвідношення мінімальної кількості місць проведення розрахунків, де торговці будуть зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), до загальної кількості місць розрахунків у господарській одиниці, у т. ч. за допомогою електронних платіжних засобів (далі – ЕПЗ) та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв. 

Що передбачено? 

Якщо у господиниці облаштовано: 

  • 2 місця для здійснення розрахунків за товари (послуги) – кількість місць, де торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), у т. ч. за допомогою ЕПЗ та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв, має становити не менше ніж 50% від загальної кількості місць проведення розрахунків у такій господиниці; 
  • більше 2-х місць – кількість місць, де торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків, має становити не менше 2/3 від загальної кількості таких місць для здійснення розрахунків. 

Крім того, п. 2 Постанови № 894 планують викласти у такій редакції: 

«2. Установити, що вимоги пункту 1 цієї постанови поширюються виключно на відносини між торговцями та кінцевими споживачами товарів (послуг) у роздрібній торгівлі та не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та 2 протягом трьох місяців після припинення ведення бойових дій або тимчасової окупації Російською Федерацією цих територій.». 

Планується, що Постанова набере чинності з дня її опублікування.