вгору

Зміни до ознак доходу форми № 1ДФ: ДФС оприлюднила проект

ДФС оприлюднила на сайті проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку».

Якщо цей наказ буде прийнято, то він набере чинність з 01 жовтня 2018 року.

Метою проекту наказу є приведення переліку ознак доходів фізичних осіб, визначених Додатком до Порядку, у відповідність до прийнятих законодавчих змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Зокрема, ст. 165 ПКУ доповнено новими видами доходів фізичних осіб, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Так, до таких доходів віднесено:

  • доходи від операції з конвертації цінних паперів,
  • доходи від операцій з валютними цінностями,
  • інвестиційний прибуток від операцій з борговими зобов'язаннями Національного банку України,
  • сума (вартість) благодійної допомоги, надана визначеній категорії платників податків тощо.

Також був змінений порядок оподаткування доходів у вигляді спадщини (подарунків), отриманих від члена сім’ї другого ступеня споріднення.

Зверніть увагу! Проектом наказу не змінюється чинний Порядок заповнення та подання податковими  агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

Зміни вносяться до Додатку до Порядку, а саме:

  • у розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» діючі назви ознак доходів приводяться у відповідність до норм Кодексу та доповнюється Довідник новими ознаками доходів;
  • у розділі 2 «Довідник ознак податкових соціальних пільг» діюча назва податкової соціальної пільги приводиться у відповідність до норм Кодексу.

Нові види доходів, які були внесено у ПКУ, на сьогодні відображаються за загальною ознакою «Інші доходи», що ускладнює проведення аналізу надходжень податку на доходи фізичних осіб. А тому перелік ознак доповнено новими видами доходів.

Докладно про зміни, які пропонуються проектом, ми писали у матеріалі «Нові ознаки доходу для заповнення форми № 1ДФ: оприлюднено проект наказу».