вгору

Зміни до порядку анулювання реєстрації платника ЄП за рішенням ДПС: законопроєкт № 12077

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу” від 30.09.2024 р. № 12077 (далі – Законопроєкт № 12077). 

Згідно з пояснювальною запискою метою Законопроєкту є зменшення адміністративного тиску на платників податків, що перебувають на спрощеній системі оподаткування.  

Що передбачено Законопроєктом № 12077? 

Пропонується у п. 299.11 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановити чіткий строк повідомлення платника податків про прийняття ДПС рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку 1–3 груп – протягом трьох робочих днів з дня прийняття такого рішення.  

Крім того, підрозд. 8 розд. ХХ “Перехідні положення” ПКУ пропонується доповнити п. 14, яким установити, що до 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан в Україні, рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації платника єдиного податку 1–3 груп не приймається у разі виявлення контролюючим органом порушень платником єдиного податку вимог, встановлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, не більше двох раз протягом дії правового режиму воєнного стану і до 31 грудня року, в якому його буде припинено або скасовано. 

У разі прийняття Закон набере чинності через 10 днів з дня його опублікування.