вгору

Страхувальники не можуть виконати норми Закону про соцстрахування: що з листком непрацездатності?

Нагадуємо нашим читачам, що паперовий бланк листка непрацездатності видається відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455. Електронний листок непрацездатності формується згідно з Порядком видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженим наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234.

У період дії воєнного стану деякі застраховані особи, які хоча і мають оригінал листка непрацездатності, не можуть реалізувати своє право на отримання лікарняних через роботодавця. Основна причина цього – проведення бойових дій на території розташування роботодавця.

У такому випадку застраховані особи можуть самостійно звернутися до робочого органу ВД ФСС України за місцем свого тимчасового перебування для призначення матеріального забезпечення відповідно до п. 2.1 Порядку надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України деяким категоріям застрахованих осіб, затвердженого постановою правління ФСС від 24.01.2017 р. № 8 (далі – Порядок № 8).

Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагається. Але у разі наявності такої довідки її копія додається до документів, на підставі яких призначається виплата.

https://lh6.googleusercontent.com/ZaBfqxj8yTcHV0irTmQSVerVxgWCMf-0UmMkBH0HO7eFrsxjBB_GFOQ51fQl0oJNI2DNLSmLYnHvV7uB514OSD0LNd4A6t_PNuFB00QVzbBIpnxfAIyhjzZoXfoX-f4byUCf_dIhtMz88xI-Mw Така допомога надається безпосередньо через робочий орган ВД ФСС, до якого звертається застрахована особа.

Якщо страхувальником подавалась заява-розрахунок, але вона не профінансована і не вбачається можливості її профінансувати з причин відсутності зв’язку із страхувальником для підтвердження його діяльності та наявної в нього можливості перерахувати кошти на рахунки застрахованих осіб згідно з поданою заявою-розрахунком, спеціалістами відділення, яке обслуговує цього страхувальника, формується коригуюча заява-розрахунок, з якої вилучається (сторнується) листок непрацездатності, з яким звернулася застрахована особа. При цьому в примітках зазначається мета такої операції та вказується відділення управління ВД ФСС (далі – відділення), в якому застрахована особа подає документи для отримання допомоги за Порядком № 8.

У випадку, коли заява-розрахунок сформована на підставі паперового листка непрацездатності, така операція можлива лише, якщо страхувальник повернув застрахованій особі оригінал паперового листка непрацездатності і вона може надати його до відділення для призначення виплат відповідно до Порядку № 8.

Зверніть увагу! Матеріальне забезпечення за цим Порядком надається застрахованим особам, які не реалізували свого права на отримання матеріального забезпечення відповідно до Закону № 1105, фактичне місце проживання яких знаходиться в населених пунктах, на території яких органи держвлади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, та які перебувають (перебували) у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями чи фізособами, що зареєстровані на тимчасово окупованій території України, в районі проведення АТО в Донецькій та Луганській областях, або в зоні надзвичайної ситуації (п. 2.2 Порядку № 8).

Керуючись цією нормою Порядку № 8, робочі органи ВД ФСС можуть призначати матеріальне забезпечення застрахованим особам, які проживають на території, де не проводяться бойові дії і функціонування робочих органів виконавчої дирекції Фонду не порушено, але перебувають в трудових відносинах із страхувальниками (в більшості це страхувальники з централізованими бухгалтеріями), які фактично знаходяться на території проведення активних бойових дій.

При зверненні застрахованих осіб, які перебувають в трудових відносинах із такими страхувальниками, призначення та отримання матеріального забезпечення за страховими випадками, які настали під час перебування в трудових відносинах із такими страхувальниками, здійснюються аналогічно до норм Порядку № 8. Підтвердження перебування в трудових відносинах здійснюється на підставі довідки страхувальника або даних ДРЗО, або поданої заяви-розрахунку, в яку включено матеріальне забезпечення на підставі e-лікарняного, згідно з яким звертається застрахована особа. За наявності поданої заяви-розрахунку, для неї також повинна бути створена коригуюча заява-розрахунок із сторнуванням листка непрацездатності, за яким призначається допомога за правилами, передбаченими Порядком № 8.

При застосуванні Порядку № 8 призначення, обчислення матеріального забезпечення здійснюється на підставі даних ДРЗО (нових запитів до ДРЗО або вже наявних). У випадку відсутності частини даних в розрахунковому періоді обчислення здійснюється з використанням наявних даних та кількості календарних днів в місяцях, за які дані відсутні.

Якщо дані відсутні за весь розрахунковий період, допомога по тимчасовій непрацездатності не може бути призначена, а допомога по вагітності та пологах обчислюється в розмірі, визначеному ст. 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 р. № 1105-XIV.

Страховий стаж може бути визначений на підставі наявних даних у застрахованої особи або у ЄІАС Фонду. За відсутності інформації про страховий стаж допомога по тимчасовій непрацездатності призначається в розмірі 50% середньоденної зарплати.

Про це проінформував ФСС.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.