вгору

Зміни щодо оплати лікарняних: законопроект № 8017

У ВРУ зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (законопроект від 12.09.2022 №8017).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що перегляд принципів і підходів при наданні допомог, страхових виплат та послуг Фондом зумовлений ситуацією, яка склалась внаслідок суттєвого зменшення розміру частки ЄСВ.

Серед іншого – пропонують такі зміни:

1. змінити розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності.

А саме, виплачувати 80%, замість 100%, середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день настання права на таку допомогу (зараз – не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду).

Водночас проектом передбачена нова норма для працівників Дія Сіті: Допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, виплачується у розмірі заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески до Фонду, обчисленому в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, незалежно від страхового стажу.

2. Змінити принцип оплати лікарняних. Так, пропонують:

  • оплату перших трьох днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, не здійснювати;
  • за рахунок коштів роботодавця здійснювати оплату з четвертого по восьмий день тимчасової непрацездатності (зараз – роботодавець оплачує перші 5 днів непрацездатності);
  • допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачувати Фондом застрахованим особам починаючи з дев’ятого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (зараз – виплачується з 6-го дня).

3. Скоротити строк звернення за лікарняними. Матеріальне забезпечення, передбачене цим Законом, виплачується у разі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї (зараз – не пізніше дванадцяти календарних місяців).

4. Доповнити новими нормами щодо перевірки обґрунтованості листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування та заходами впливу та стягнення.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2023 року.