вгору

Зміни у стягненні податкового боргу

Як ми вже повідомляли, Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ, який набрав чинності з 23.05.2020 року, крім окремих норм, були внесені зміни до Податкового кодексу України. Зміни також стосуються стягнення податкового боргу.

Основні зміни такі.

1. Закріплено право податкових органів:

- аналізувати фінансовий стан платника податків, що має податковий борг, та стан забезпечення такого боргу податковою заставою;

- звертатися до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу або його частини за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

2. Встановлена вимога щоденно оприлюднювати на офіційному сайті ДПСУ інформацію щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, із зазначенням керівників таких суб’єктів господарювання, та сум податкового боргу в розрізі платежів.

3. Розширено підстави звільнення майна платника податків - боржника з податкової застави, а саме з дня отримання:

- контролюючим органом підтвердження не лише повного погашення суми податкового боргу, а й повного погашення розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань та процентів за користування розстроченням (відстроченням);

- платником податків згоди контролюючого органу на відчуження майна, що перебуває у податковій заставі.

4. Скорочено строк, протягом якого не провадяться стягнення коштів та продаж майна боржника з 60 до 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) боржнику податкової вимоги.

5. Змінено умову, за якою стягнення коштів за рахунок готівки, що належить боржнику, та/або коштів з його рахунків у банках здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду – з одного несплаченого задекларованого боржником грошового зобов’язання на суму, що перевищує 5 мільйонів гривень, до кількох несплачених задекларованих грошових зобов’язань на таку ж суму.

6. З двох місяців до одного місяця звужено строк, протягом якого боржник має право самостійно здійснити оцінку заставленого майна шляхом укладення договору з оцінювачем.

7. Збільшено з 1 мільйону до 10 мільйонів суму, заявлену до розстрочення, відстрочення, або суму розстрочених, відстрочених грошових зобов’язань чи податкового боргу, щодо яких переносяться строки сплати, рішення щодо яких приймається керівником ДПСУ, за погодженням з Мінфіном.

8. Встановлено, що стягнення заборгованості з частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань здійснюється у порядку, визначеному ст. 59, 60 , ст. 87 – 101 ПКУ.

Роз’яснення розміщено на сайті ГУ ДПС у Хмельницькій області.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.