вгору

Зміниться Порядок формування Реєстру ВПП: з’явився проєкт

На сайті Мінфіну оприлюднений проєкт наказу щодо змін до Порядку формування Реєстру великих платників податків (далі – ВПП).

Згідно з пояснювальною запискою метою прийняття проєкту наказу є приведення у відповідність норм Порядку формування Реєстру великих платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. № 911, стосовно зміни основного та неосновного місця обліку великих платників податків до вимог п. 64.7 Податкового кодексу України  та до норм Порядку обліку платників податків та зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, та унеможливлення маніпулюванням реєстраційними станами при включенні платника до Реєстру ВПП.

Що передбачається?

1. Не пізніше 15 листопада поточного року будуть подаватися:

  • заява за ф. № 1-ОПП (ідентифікатор форми – J1312102, у програмі М.E.Doc вона вийде у найближчому оновленні) – до Офісу ВПП;
  • заява за ф. № 17-ОПП (ідентифікатор – J1312201)  – до Офісу ВПП та/або його територіальних підрозділів щодо наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням Офісу ВПП або його територіальних підрозділів об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність такого великого платника податків (далі – об’єкти оподаткування).

2. Взяття на облік / зняття з обліку за основним місцем обліку такого платника буде здійснюватися на підставі заяви за ф. № 1-ОПП, поданої платником до контролюючого органу за його місцезнаходженням. Взяття на облік за неосновним місцем обліку щодо об’єктів оподаткування, наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням Офісу ВПП або його територіальних підрозділів, здійснюється на підставі заяви за ф. № 17-ОПП.

3. ДПС прийматиме рішення про зміну місця обліку та переведення на облік до Офісу ВПП великих платників податків, які не подали до відповідного контролюючого органу заяви за ф. № 1-ОПП та № 17-ОПП у визначений  строк.

4. Переведення на облік великих платників податків за новим місцем обліку до  Офісу ВПП здійснюватиметься з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр ВПП.

5. Пропонується виключити норму щодо можливості переведення ВПП на обслуговування до іншого контролюючого органу з початку року, що настає за роком проведення держреєстрації зміни місцезнаходження.

6. Після включення до Реєстру ВПП переведення таких платників податків до Офісу великих платників податків буде здійснюватися ДПС за загальними процедурами протягом 5 робочих днів після отримання від великого платника податків заяви за ф. № 1-ОПП та/або № 17-ОПП або прийняття ДПС рішення про зміну основного та неосновного місця обліку платника.

7. Додатки 2 та 3 до Порядку формування реєстру ВПП пропонується викласти у новій редакції.

У разі прийняття, наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Нагадуємо нашим користувачам, про затверджений Реєстр ВПП на 2020 рік ми повідомляли у Блозі бухгалтера та розділі Інформер програми М.E.Doc.