вгору

Звільнення від оподаткування знищеного чи пошкодженого нерухомого майна: законопроект №7632

У ВРУ зареєстровано проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від cплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно (законопроект від 03.08.2022 р. №7632).

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту цей документ розроблено для врегулювання податкових відносин щодо нерухомого майна, що знищено чи пошкоджено в результаті збройної агресії рф.

Відповідно до пп. 266.3.2 - 266.3.2 Податкового кодексу України податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, обчислюється на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

Однак в умовах війни це ніяким чином не враховує те, що об’єкт повністю або частково став непридатним для використання з дати знищення/пошкодження, а підготовка документів (акти оглядів стану об’єкта органами державної влади та органами місцевого самоврядування, підготовка технічної документації тощо) з метою внесення змін до відомостей у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно чи до документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт, для цілей перегляду податкових зобов’язань затягується на тривалий строк.

Метою законопроекту є забезпечення справедливого підходу до визначення періоду, з якого має припинятися нарахування та сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що було знищено чи пошкоджено в результаті збройної агресії рф, а також незалежно від включення відповідної території до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, оскільки руйнувань внаслідок ракетних обстрілів зазнають об’єкти по всій території України.

Законопроектом пропонується внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення особливості нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2022 рік та за наступні податкові звітні періоди, включаючи рік, в якому сплине трирічний строк з дати припинення чи скасування воєнного стану, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що були зруйновані чи пошкоджені внаслідок збройної агресії рф, незалежно від включення відповідної території до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій, тимчасово окупованих.

Зокрема, у Податковому кодексі України буде закріплено норму про ненарахування та несплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, починаючи з місяця, в якому відбулося руйнування об’єкта, що підтверджується актом огляду об’єкта, складеного органом державної влади (наприклад, ДСНС України чи її територіальним органом) чи органом місцевого самоврядування.