вгору

Працівник відпрацював неповний місяць та звільнився: що з ЄСВ?

Нагадаємо, збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) регулюється вимогами Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 08.97.2010 р. № 2464 (далі - Закон № 2464). 

ЄСВ для платників, зокрема, роботодавців встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ. 

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати (далі - МЗП), встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ (розмір МЗП на 2023 рік встановлено у розмірі - 6700 грн). 

Важливо! Умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.  

При нарахуванні заробітної плати (доходів) працівникам, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, ставка ЄСВ, встановлена ч. п’ятою ст. 8 Закону № 2464, застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру

Отже, у разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована заробітна плата за відпрацьований час не перевищує розміру МЗП, встановленої законом на місяць, сума ЄСВ розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру. 

Про це нагадали податківці ДПС у Житомирській області. 

Про основні показники для бухгалтера на 2024 рік та за яких умов неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі