вгору

Звільнення від сплати ЄСВ підприємців до кінця карантину: з’явивився новий законопроєкт

У Раді зареєстровано новий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 23.07.2020 р. № 3824-1.

Він є альтернативним до законопроєкту № 3824, яким пропонувалось звільнити від сплати ЄСВ за себе фізичних осіб-підприємців та «незалежників» на період з 01.06.2020 р. по 30.06.2020 р.

Законопроєктом № 3824-1 пропонується продовжити тимчасове звільнення від сплати ЄСВ за себе з 01 березня 2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ для таких осіб:

фізосіб-підприємців, зокрема, на спрощеній системі;

членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;

осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Також пропонується звільнити підприємців від нарахування та сплати ЄСВ за найманих працівників, які працюють у них за трудовим або цивільно-правовим договором, крім договору, укладеного з ФОПом, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей ЄДР, за весь період карантину.

При цьому періоди звільнення від сплати ЄСВ будуть включатися до страхового стажу та вважатиметься, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

У разі прийняття, Закон набере чинності з дня його опублікування.

Нагадуємо нашим користувачам, що ФОПи та «незалежники» звільнені від сплати ЄСВ за себе за березень–травень 2020 р. Але можуть сплатити цей внесок добровільно.

Про те, як заповнити ф. № Д5 Звіту з ЄСВ за 2020 рік ФОП, звільненими від сплати ЄСВ, у зв’язку з коронавірусом, читайте у Блозі бухгалтера, розділі Інформер програми M.E.Doc і на нашому Telegram-каналі.