вгору

Як заповнити ф. № Д5 Звіту з ЄСВ за 2020 рік ФОП, звільненими від сплати ЄСВ, у зв’язку з коронавірусом

Змінами, визначеними Законом України від 17 березня 2020 року № 533-IX, внесено зміни і до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464).

Так, тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) фізичні особи – підприємці, в т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року за себе. При цьому, положення абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовуються.

Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року у розмірах та порядку, визначених Законом № 2464. Інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування ЄСВ, за звітний період, визначений для таких осіб Законом № 2464.

Отже, у разі звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за періоди березень, квітень, травень 2020 року у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, показники графи 3 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації/Самостійно визначена сума доходу/Частка розподіленого доходу» таблиці 1 Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ (Форма № Д5 (річна)) до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015р. № 435 (далі – Звіт), заповнюються так:

  • фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку), задекларованого у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ;
  • фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається самостійно визначена сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць;
  • членами фермерського господарства – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного розподіленого доходу, отриманого такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску.

В той же час, у графі 4 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» таблиці 1 Звіту в місяцях звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ (березень, квітень, травень) проставляються прочерки, а показники інших календарних місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ, заповнюються на загальних підставах.

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 14 прим. 5 розд. XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV для фізичних осіб – підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески за періоди березень, квітень, травень 2020р. на підставі п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Про це зазначено у розясненні розміщеному на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 201.06.

Нагадаємо нашим користувачам, що форма №Д5 (річна) Звіту з ЄСВ доступна в програмі M.E.Doc (ідентифікатор форми Звіту - F3000512; табл. 1 - F3050112, табл.2 - F3050412). Для самозайнятих осіб - ідентифікатор форми Звіту - F3005112; табл. 1 - F3051112, табл.2 - F3051412.

Докладніше про можливість списати боргу з ЄСВ для недіючих ФОПів, про те, що звільнені від сплати ЄСВ підприємці та частково безробітні мають право на лікарняні, а також про те, що допомога по частковому безробіттю надається і підприємцям, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S